lale

Kırşehir merkezinde bulunan malumunuz tarihi bir cami olan Lale Camii kış mevsiminin insafına bırakılmış durumda acı çekmektedir. Yazık ki hiçbir yetkili bu konuda bir adım atmış değildir. Bu durumu, tarihin vicdan aynasında kendini göremeyenler ve görmek istemeyenlerin insafına bırakıyoruz…

Kırşehir Lale Camii kış mevsiminin insafını bekliyor…

Çünkü yetkililer insaf etmiyor…

İşte Lale Camii’nin 08.01.2013 tarihinde çekilmiş yeni görüntüleri:

kırşehir lale cami2i

kırşehir lale cami4i

kırşehir lale cami5i

kırşehir lale cami32i

510 GÜNLÜK SÜRE TANINMIŞTI

AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Lale Camii’nin restorasyon işinin 25 Nisan 2011’de ihale edildiğini, ihaleyi alan firma ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında 23 Mayıs 2011 tarihinde restorasyon işinin sözleşmesinin imzalandığını söylemişti. Vekil Çalışkan, “Restorasyon, 426 bin liraya mal olacak. Firmaya 510 günlük süre verildi.” açıklamasında bulunmuştu.

Restorasyonun, 2012 yılı Ekim ayında bitirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Çalışkan şunları söylemişti: “Hükümetimiz, kültür varlıklarımızın korunması konusunda hassas davranmakta. Bu eserler medeniyetimizin kültürel zenginliklerini yansıtmaktadır. Ata yadigârı kültürel varlıklarımızı hep birlikte koruyup, yaşatacağız”

2013 HAZİRAN’A KALDI

510 günlük süre tanındı ama; söz verilen sürede tamamlanmayan restore için yeni tarih verildi. Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yeniden projelendirilerek restore edilmeye başlanan Lale Camiinin taban güçlendirmesi ile tonozların yapılmasına başlandığı ve 2013 yılı Haziran ayında bitirilmesinin planlandığı belirtildi.

LALE CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI?

14. asır ilhanlı devrine aittir. Mengücük hanedanı Lala’lar dan birinin yaptırdığı sanılan ve üzerinde yazılı bir tarihi bulunmayan cami, Melik gazi Kümbetinin hemen yanındadır. Mimari yapısı itibariyle 13. yy. ait olduğu sanılmaktadır. Yine caminin mimari tarzı, Buranın bir cami olarak değil, bir kervansaray yada darphane olarak yaptırıldığı kanısını uyandırmaktadır. Kesmetaş kemerlerle sütunlar üzerine binen üç kubbe ile örtülüdür. Batı yönündeki yalnız izleri kalmış kemer başlangıçlarına bakıldığında, daha öncedende iki kubbenin varlığı anlaşılmaktadır. Cami’nin mimari özelliği yoksa’da Kırlangıç kuyruğu şeklindeki çatısı ilginçdir. Ülkemizde bu tip çatı çok nadirdir.

kırşehir lale camii

Kırşehir Medya

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir