Demir eksikliği özellikle çocuklarda sıkça rastlanan bir anemi türüdür. Yaşlılarda ve hamile kadınlarda da sıkça rastlanır. Anemi türü olması sebebiyle kandaki demir dengesinin iyi ayarlanması gerekir. Bunun için bazı gıdaların düzenli bir şekilde alınması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

demir-eksikligi

Demir eksikliği giderici kapsüller de doktorlar tarafından verilebilmektedir. Demir düzeyindeki düşüklüğün başlıca sebepleri yetersiz beslenme, aşırı kan kaybı ve aldığımız gıdalardaki demirin emilimindeki yetersizliklerdir.

Özellikle et ürünleri ve balıkta yüksek miktarda demir bulunur. Ancak vejetaryen bir beslenme alışkanlığınız varsa demir oranı yüksek sebzeleri bolca tüketmelisiniz. Özellikle ıspanak ve yeşil yapraklı hatta koyu yeşil yapraklı bitkileri sıkça tüketmelisiniz.

Ayrıca diyet yapan bayanların et ve sebze dengesini iyi ayarlamaları gerekir. Böylece vücudun ihtiyacı olan demirin gerekli ve dengeli bir biçimde alınması sağlanmış olur. Çünkü demir eksikliği ileri anemi düzeylere ulaşırsa vücudun dengesi bozulur ve buna bağlı olarak çeşitli hastalıklar ortaya çıkarbilir.

Demir eksikliğini giderici gıdalar zaten vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici besinler olduğu için özellikle kışın hastalıklara daha az maruz kalacaksınız ve huzurlu bir kış mevsimi geçirmiş olacaksınız.

Çocuklarda demir eksikliğini gidermede rol oynayan besinler verilirken onları bıktırmadan ve sevecekleri menüler hazırlayarak beslenmelerini sağlamak en doğru davranış olacaktır.

Çocuklara ıspanak ve türevi bitkileri süslü tabaklarda ve aperatif besinlerle de vererek onları kolayca besleyebilirsiniz. Ayrıca küçük şekillerle daha cazip tabaklar sunarak ilgilerini arttırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir