Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

  Kış aylarında hepimizin çok sık başına gelen boğaz ağrıları yutkunurken hatta nefes alırken bile kişilere büyük rahatsızlıklar vermektedir. Boğazın iç yüzeyini örten mukozalar mevcuttur. Bu mukozalar boğazın maruz kaldığı tahriş edici bazı maddeler ve hastalıklar dolayısı ile şişerek ağrılara neden olur. Şişlik sonucunda enflamasyon durumları da oluşabilir.

  Boğaz ağrılarının bakteri kaynaklı olması enfeksiyon kaynaklı olmasına oranla daha az karşılaşılan bir durumdur. Virüs enfeksiyonları sonucu oluşan rahatsızlıkların giderilmesinde belirli bir tedavi uygulanmamaktadır. Kendiliğinden bir süre sonra geçen ağrılardır. Fakat bakteri kaynaklı oluşan ağrılar ilaç tedavisi gerektirebilir. Daha az görülmesine rağmen kendisini daha ağır bir şekilde göstermektedir. Bakteri kaynaklı boğaz ağrılarında yutma güçlükleri daha şiddetlidir ve daha fazla acı verirken ateş ise 38.5 derecenin üzerindedir. Burun akıntısı, hapşırık gibi belirtiler yok denecek kadar azdır. Şişmelerin yanında boğazda beyaz iltihaplı noktalar oluşur ve boyunda bulunan lenf bezlerinde ağrılı şişmeler görülebilir. Peki boğaz ağrısına ne iyi gelir?

  Boğaz ağrılarına neden olan bir diğer sebepleri sıralayacak olursak ilk sırada alerjileri sayabiliriz. Bunun dışında sağlıklı bir şekilde yapılmayan burun solunumları, ağızdan nefes alıp verme işlemi sırasında boğazın kuruması, kirli havaya maruz kalmak, fazla sigara tüketimi ve sigara içilen ortamlarda fazla kalmak, çok yüksek sesli konuşmak da ağrı oluşumuna zemin hazırlayan etkenlerdir.

  • Boğaz ağrılarında bol miktarda sıcı tüketilmesi gerekmektedir. Siyah çay içerisinde bulunan tanik asit boğazın tahriş olmasına neden olabilir. Bu yüzden fazla önerilmemektedir ve siyah çay yerine bitki çayları tüketerek boğazınızda rahatlama sağlayabilirsiniz.
  • Kırmızı biber ile yapılan gargaralar boğaz ağrılarınızı hafifletecektir. bir su bardağı sıcak su içerisine atacağınız 1 tatlı kaşığı kırmızı biberi demlenmeye bırakın ve acısı çıkana kadar bekleyin. Daha sonra süzerek ılıyan karışım ile gün içerisinde boğazınıza gargara yapabilirsiniz.
  • Boğaz ağrılarını ve acılarını alan aynı zamanda boğazın temizlenmesini sağlayan yöntemlerin başında tuzlu su ile uygulanan gargaralar gelir. Her evde rahatlıkla bulunur ve oldukça pratik bir yöntemdir. Bir su bardağı ılık su içerisine atacağınız bir tatlı kaşığı tuzu karıştırdıktan sonra gargara yapabilirsiniz.
  • Zencefil antioksidan ve antibiyotik özelliklerinden dolayı boğaz ağrılarınızın da azalmasına yardımcı olmaktadır. Çay şeklinde hazırlayıp içebileceğiniz gibi gün içerisinde taze zencefili çiğ olarak da yiyebilirsiniz. Bir su bardağı sıcak su içerisine birkaç dilim zencefil atarak demlenmeye bırakınız ve içiniz.
  • Kekik çayı boğaz ağrınızı kısa sürede hafifleten bir çaydır. Bir su bardağı sıcak su içerisine bir yemek kaşığı kadar kekik bitkisini atınız ve demlenmeye bırakınız. Ilıdıktan sonra süzerek elde ettiğiniz çay ile gün içerisinde 3-4 defa boğazınıza gargara yapabilirsiniz.
  • Boğaz ağrılarınızı hafifletmek ve yatıştırmak için evde uygulanan pratik yöntemlerden birisi de ballı limon çayıdır. Bir su bardağı sıcak su içerisine bir limonun suyunu sıkınız. İçerisine de iki çorba kaşığı kadar bal ekleyiniz. Çok sıcak içmeniz boğazınızın daha çok tahrişine neden olabilir. Bu yüzden ılıdıktan sonra yavaş yavaş içiniz.
  • Karanfil tüketimi ile yutkunurken sizi rahatsız eden ağrı hissinden kurtulabilirsiniz. Enfeksiyonlara karşı da büyük faydası olan karanfili direk çiğneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra çay şeklinde içebileceğiniz gibi gargarası da rahatlamanızı sağlayacaktır.

  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir