Türk Sürüş Akademisi, kış aylarında özellikle karlı ve buzlu yollarda araç kullanımıyla ilgili sürücüleri uyardı. İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Eğitim Koordinatörü Yiğit Dedeoğlu, sürücülerin kış aylarında daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Kış lastiği ticari olarak yük ve yolcu nakli yapan araçlar için zorunlu hale getirilse de kış aylarında trafiğe çıkacak tüm araçların kış lastiği takması gereklidir” dedi.
araç kullanımı  Yazılı açıklama yapan Türk Sürüş Akademisi’nden İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Eğitim Koordinatörü Yiğit Dedeoğlu, , kış aylarında özellikle karlı ve buzlu yollarda araç kullanımıyla ilgili sürücülere bilgiler verdi.
Kış şartlarında araç kullanmak yaz aylarına göre daha çok dikkat ve konsantrasyon isteyen ve önlem almayı gerektiren bir husus olduğunu ifade eden Dedeoğlu, “Özellikle kar yağışlı havalarda sürücüler belediyelerden tuzlama çalışması beklemekte ve büyük çoğunluğu önlem almamaktadır. Oysaki biz sürücülere de büyük görevler düşmektedir. Eğer sürücüler kış şartlarında almaları gereken önlemleri alırsa belediyeler ve karayollarının yapmakta olduğu tuzlama çalışmaları ve solüsyon uygulamalarının çevreye, araçlara ve ülke ekonomisine verdiği zararlar minimuma inecektir. Bildiğiniz gibi her kış yurt genelinde yüzbinlerce ton tuz karayollarına serpilmekte ve bu tuzlar eriyen kar suları ile karayollarının yakınlarında bulunan doğayı tahrip etmekte ve bitki örtüsünü kurutmakta aynı zamanda küçük göletlerde birikerek yabani hayvanların içme sularını da zehirlemektedir. Tuzun ayrıca araçlar üzerinde paslandırıcı ve çürütücü etkiside oldukça fazladır” dedi.
Sürücülerin alacağı önlemlerin başında kış lastikleri geldiğini vurgulayan Dedeoğlu, “Kış lastiği ticari olarak yük ve yolcu nakli yapan araçlar için zorunlu hale getirilse de kış aylarında trafiğe çıkacak tüm araçların kış lastiği takması gereklidir. Bu sürücülerin kış şartlarında daha emniyetli seyahat etmeleri ve sürüş güvenliğini artırmaları demektir. Ayrıca yolda kalarak trafiği aksatmadan araç kullandıkları içinde kışın yollar daha güvenli olacak ve trafik akışı aksamayacaktır. Tabi ki araçlara sadece kış lastiği takmak çözüm olmamaktadır. Araçların kış bakımlarının da yapılmış olması ve bagajlarında kar zinciri, çekme halatı ve takoz gibi gerekli malzemelerin bulundurulması da gerekmektedir. Aracımızda kış lastiği olsa dahi bazı yol ve hava koşullarında kar zinciri takılması gerekebilir. Unutmayın aracınızda kış lastiği olsa bile yanınızda zincir bulundurmanız ve yetkililerin takmanızı istedikleri durumlarda kullanmanız gerekmektedir” diye konuştu.
Kış lastiklerinin havasının tam ayrıca 4 lastiğinde aynı marka, aynı tip ve aynı desen olması gerektiğini belirten Dedeoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı;
“Çünkü diş derinliklerinin farklı olması ya da farklı desenlerde olması aracın yola tutunmasını olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır. Bunun yanında karlı havalarda aracın yol tutuşunun yaz aylarda ki kadar olmayacağı bilinmeli, süratimizi zemin ve hava koşullarına uygun ölçüde düşürerek araç kullanmalıyız. Virajlara olabildiğince yavaş girerek ve takip mesafesini koruyarak araç kullanmalı, kesinlikle ani fren, direksiyon ve gaz müdahalelerinden kaçınmalıyız. Aynı şekilde vites değişimlerinin daha dikkatli ve yavaş bir şekilde yapılması, debriyaj ve gaz pedallarına yumuşak müdahalelerde bulunulması aracın üzerinde ki ağırlık transferinin minimum olmasını sağlar ve bu sebepten kaynaklı ani kayma ve savrulma hadiseleri başımıza gelmez. Son olarak özellikle etrafı açık ve rüzgar alan yollarda, köprü ve viyadüklerde buzlanma riski daha fazladır, bu bölgelere gelmeden önce hız düşürülerek buzlanmanın getirdiği olumsuzluklardan etkilenilmemelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir