Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Türkiye’nin jeotermal enerjide kaynağında dünyada yedinci, Avrupa’da birinci sırada yer aldığını ancak henüz kaynakların verimli ve etkin kullanımında istenilen aşamaya gelinmediğini söyledi.
kirsehir-belediyesi  Bahçeci, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Nisan Ayı Olağan Toplantısı’na katılmak üzere İzmir’e geldi. Aynı zamanda Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı olan Yaşar Bahçeci, “Kaynak olarak dünyada yedinci, Avrupa’da birinci sıradayız. İnşallah yeni kanun ve düzenlemelerle birlikte bu kaynakları istihdama, yatırıma, enerjiye ve girdi konusunda dönüştürme şansını yakalamış olacağız” dedi.
Jeotermal kaynakların sağlıktan turizme geniş bir yelpazede kullanılabileceğini vurgulayan  Bahçeci, Kırşehir’de kurdukları ve tüm sebze ve meyvelerin organik bir ortamda kurutulduğu tesislerinin örnek gösterildiğini belirtti.
Jeotermalden yararlanarak domatesten karpuza, etten tavuğa tüm ürünlerin organik ortamda kurutulabildiği tesise kurutulan ürünlere büyük ilgi olduğunu dile getiren Bahçeci, şöyle konuştu: “Biz de Kırşehir Belediyesi olarak jeotermal kaynağımızı en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Şu an turizmde kullanıyoruz, sağlık turizminde. Fizik tedavi hastanemiz var, orada kullanılıyor. 100 bin metrekare bir seramız var. Serada domates üretimi yapılıyor. Son olarak özel idare ve valiliğimizle  birlikte bir kurutma tesisi sebze-meyve yaptık. Türkiye’deki ikinci tesis oldu. Kalkınma Ajansı’na hibe şeklinde gerçekleştirdik. Üretimi devam ediyor. Burada et, balık, her türlü sebze-meyve kurutulabiliyor. Domates, karpuz, çilek gibi. Tamamen organik, jeotermal suyla kuruttuğunuz için hem masrafsız hem organik bir biçimde kullandığınız için bunu paketlemeyle birlikte tüketiciye en güzel şekilde sunma fırsatı buluyorsunuz. Örnek olarak kurduk. Yakında özel sektöre kiralama yöntemiyle devredeceğiz”
Jeotermal başta olmak üzere alternatif enerji kaynaklarının verimli ve etkin kullanımı için yasal düzenlemelerin revize edilmesine ihtiyaç olduğuna  dikkat çeken Yaşar Bahçeci, konuyla ilgili taleplerini içeren bir dosyayı Enerji Bakanlığı’na sunacaklarını belirtti.
Bahçeci, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği olarak nisan toplantısını  İzmir’de gerçekleştirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir tabi jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin. Toplam 96 belediye üye birliğe. Yılda iki kez yaptığımız toplantıları farklı kentlerde yapıyoruz. Seçtiğimiz konularla belediye başkanlarımızı bilgilendiriyoruz. Jeotermal Türkiye açısından son derece önemli. Hem sağlık turizmi açısından birçok sektörde kullanmak durumundayız. 5686 Sayılı Kanun şu an yürürlükte, 2007’de yürürlükte. Biz birlik olarak bu çalışmayı yaptık. Bu düzenlemeler getirildi. Son çıkan Büyükşehir Kanunu ile birlikte yeniden revize etmemiz gerekiyor. Çünkü özel idareler kapandığı için, normalde kaynaklar onlara ait, bunların kullanımı, korunması konularında birtakım yasal düzenlemeler gerekiyor. Ki uygulamada sıkıntı çıkmasın. İnşallah enerji komisyonu başkanımız ve enerji bakanımıza -kanun değişikliği ile ilgili tekliflerimizi- ileteceğiz.”

 

– KIRŞEHİR BELEDİYESİ JEOTERMAL ENERJİYLE SEBZE KURUTUYOR
– JEOTERMAL KAYNAKLI BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI KIRŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YAŞAR BAHÇECİ:
– “JEOTERMAL BAŞTA OLMAK ÜZERE KAYNAKLARIMIZDAN ÇOK İYİ YARARLANMALIYIZ”
– “SEBZE VE MEYVE KURUTMA TESİSİMİZ TÜRKİYE’DE İKİNCİ”
– “İNŞALLAH YENİ DÜZENLEMELERLE KAYNAKLARIMIZI İSTİHDAMA VE YATIRIMA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir