Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Kürşad Zorlu İstanbul’da düzenlenen 2.Dünya Türk Forumunda sunduğu bildiri  ile Ahi Evran Üniversitesini  temsil etti.
dunya-turk-forumu  Zorlu, “Türkçe ve Kazakça bilen herkes Türk Dünyasıyla anlaşabilir” “Astana İslam Dünyasının Kuzey’deki Başkenti” “1991’de 68 cami vardı şimdi 2300″ konularında bilgilendirme yaptı.
Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Kürşad Zorlu İstanbul’da düzenlenen 2.Dünya Türk Forumunda sunduğu bildiri ve önerileri beğeni topladı. Türk Dünyasındaki araştırmalarıyla bilinen Kürşad Zorlu yaptığı konuşmada Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin 1991-1995 yıllarında sıçrama yaptığını, 1995-200 döneminde ülkedeki AB tartışmalarıyla doğru orantılı olarak azaldığını, 2000-2005 yılında belli bir durgunluğa girdiğini ve bu tarihten itibaren yeniden yükselişe geçtiğini ifade etti. Zorlu, “Kazakitan’da çok şükür İslam hızla yaygınlaşıyor ve özellikle genç Kazaklar camilere akın ediyor. Bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılında sayısı 68 olan camiler, bugün 2300’e ulaştı. Bu dönemde Kazakistan’ın Arap ülkeleriyle de ilişkileri arttı. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığında iki eşli ilişkiler geliştirildi. Bizzat Katar emiri Astana’nın en modern camisini yaptırdı. Kazakistan İslam Dünyasının Kuzey ucu haline gelirken, Astana’da adeta kuzeydeki başkenti olma yolunda ilerlemektedir. EXPO 2017’de Kazakistan’ın önemli bir diplomasi başarısıdır. Bu yıl Ağustos ya da Eylül ayında Bakü’de yapılması planlanan Türk Konseyi zirvesinde Kazak Cumhurbaşkanı Nazarbayev Türk Dünyasıyla ilgili yeni projeler sunabilir” dedi.
Türk Cumhuriyetlerinden ve Dünyanın farklı ülkelerinden Türk kökenli bilim adamlarının konuşmalarının yer aldığı Uluslararası forumda Olcas Süleymanov, Anar Rızayev, Aidos Sarım, Ganira Paşayeva, Prof.Dr.Vamık Volkan, Ozan Ceyhun, Mengli Rahimi, Beşir Ayvazoğlu’da birer konuşma yaptılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir