Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde çocukluğundan beri semercilik yaparak ekmeğini kazanan Nazmi Semerci (66), bu mesleği Şebinkarahisar’da yapan son kişi olduğunu söyledi.
semercilik  “Semercilik bir zamanların en gözde mesleğiydi” diyen Nazmi Semerci, önce babasının çırağı olmuş ve daha sonra ustalaştığını dile getirdi. Dedesinden kalan bu semercilik mesleğine çocuk yaşlarında babasının yanında çırağı olarak başladığını aktaran Semerci, “Babam semercilik mesleğini Giresun Çakrak Rumları’ndan öğrenmiş. Ben de babamdan öğrendim. Babamın çırağı olduğum yıllarda semercilik yapan15 tane semerci vardı. Günde yaklaşık 150 semer yapıyorduk. Şimdi sadece bu sanatı yapan bir ben kaldım. O yıllarda köylerde herkes at ve eşekle yolculuk yapardı. Şimdi herkes araba kullanmaya başladı. Haliyle, semercilik de cazibesini yitirdi. Önceden haftada 10-15 tane semer satarken, artık haftada bir veya iki tane satabiliyorum” dedi.
Semercilik mesleğine hiçbir zaman ara vermediğini ve 40 yıldır yaptığını ifade eden Semirci “Eskiden bir semer 50-60 liraya satıyorduk şimdi 200-300 liraya satıyoruz ama alıcı yok. Çocukluğumdan beri bu mesleğin içindeyim. Dede mesleği, dedik. Kolay kolay bırakmak mümkün değil. Yetişen çırak yok, dedem babama, babamda bana bıraktı. Gelecek kuşaklar bu mesleğin varlığından habersiz büyürler ve ilçede bu meslek benimle birlikte ölür gider. Bu zanaatın benimle birlikte yok olup gitmesini istemiyorum” diye konuştu..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir