Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, ‘Seyfe’de su seviyesinin azalarak devam etmesi güzel günlerini arzuladığımız Seyfe’yi hiç arzulamadığımız haline götürecektir’ dedi.
Çetiner açıklamasında, “Son dönemdeki aşırı sıcaklıklar, yağışların azalması ve Seyfe Gölü’nü besleyen Seyfe, Eski doğanlı, Malya pınarlarındaki su girişlerinin kesilmesi Göldeki su seviyesini oldukça düşürdü.
Bu durumun devam etmesi, güzel günlere doğru gitmesini arzuladığımız Kuş Cennetimizi eski kötü günlerine doğru götürecektir. Güzelliklerini görmeye başladığımız Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ni kaderine terk etmeden uygulamaya başladığımız Seyfe Gölü Yönetim Planının hızla hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yönetim planında görev alanları belirtilen kurum ve kuruluşların sorumluluklarını yerine getirmeleri ve hızlı hareket etmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Yapılması gereken nelerdir sorusu üzerine Çetiner, “Çatak Projesi sürdürülmeli ve daha uygun hale getirilmeli, Göl kıyısına yakın yerlerdeki destek oranı artırılmalı, Sulu tarım yapılan bölgede Çatak projesi teşvik bedeli rağbet görmüyor, Seyfe Havzasından alınan içme suları için alternatif yerler bulunmalı. Eski Doğanlı civarındaki ve Malya Devlet Üretme çiftliğindeki, derin kuyu pompaları ile alınan su miktarı kontrol edilmeli. Damlama sulama sistemine geçilmeli, Sulama amaçlı ruhsatlı derin kuyu pompaları ile alınan sular kontrol altına alınmalı, Su tüketim miktarı ölçülmeli, Ruhsat alırken belirtilen miktar kadar su verilmeli, Çok fazla su çekiliyor, kiralama yöntemi ile büyük miktarda arazi sulanıyor. Havzadaki su seviyesi ölçülerek, o oranda su verilmeli,Adaletli olabilmek için diğer çiftçilerin ihtiyaçları da değerlendirilmeli,Damlama tipi sulama teşvik edilerek, zorunlu tutulmalı” ifadelerini kullandı.
[color-box]- SAKLI CENNET İLGİ BEKLİYOR
– SEYFE GÖLÜ EKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI ÖMER ÇETİNER:
– “GÜZELLİKLERİNİ GÖRDÜĞÜMÜZ SEYFE’Yİ KADERİNE TERK EDEMEYİZ”[/color-box]