Site icon Kırşehir Medya

Tuzak Ürünlere Dikkat

Ülke genelinde son yıllarda indirimli satışlar hakkında şikâyetlerin arttığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Tüketiciyi yanıltmaya yönelik indirimli satış uygulamalarına çeki-düzen getirilmelidir. Gerçekten indirim var mı anlamak mümkün değil” dedi.
“İNDİRİM YAZILARI VİTRİNİ KAPLAMIŞ”
indirim  Firmaların mallarını satmak ve pazar paylarını arttırmak için başvurdukları en yaygın yöntemin indirimli satışlar olduğunu belirten TESK  Bendevi Palandöken, “İndirim yapıyoruz diyerek bir çeşide ya da fason kalitesiz bir mala yüzde 70 indirim gösterip, müşteriyi dükkana çekip, beğendiğiniz bir mala ise -sezon ürünü veya o bölümde indirim yok diyerek halkımız yanıltılmaktadır. Ben buna “tuzak mal” diyorum.  Şişirilmiş etiketlerden birinci ürüne yüzde 50, ikinci ürüne yüzde 30 indirim diyerek gerçekte yüzde 10 ila 20 arasında bir indirim uygulanmaktadır. İndirim cambazlığı yapılarak halkımızın sırtından haksız kazanç sağlanmaktadır” ifadesini kullandı.
“BİTMEYEN TASFİYE GÜNLERİ”
“Eskiyi getir yeniyi götür”, “3 al 2 öde”, kampanyaları ile yıllarca süren tasfiye günleri gibi çeşitli yöntemlerle indirim dönemlerinin uzatıldıkça uzatıldığının altını çizen Bendevi Palandöken şöyle dedi:
“Birçok mağazada “tasfiye nedeniyle indirim” yazısını aynı mağazanın vitrininde bir yıl sonra bile görüyoruz. Bu bir aldatmacadır. Tüketicileri psikolojik etki altına alarak, aşırı tüketime teşvik etmektedir. Ciddi firmalar da bu tür indirimlerden şikâyetçidir. Kurallara uygun davranan ticari firmalar, yanındaki dükkânın kuralsız uygulamaları nedeniyle haksız rekabete maruz kalmaktan şikâyetçiler.”
“KURALSIZLIK KURAL OLMAMALI”
Perakende Piyasası’nın kurallarının olmasını istediğimiz gibi indirimli satışlarında belli dönemleri ve kuralları olması gerektiğini söyleyen Palandöken, şöyle devam etti:
“ AB ülkelerinde indirimli satışlar belirli bir dönemde ve belirli bir sürede yapılmaktadır. Kış indirimi dönemi Ocak başı ile Şubat ortası, yaz indirimi ise, Temmuz başı ile Ağustos ortasıdır. Türkiye’de indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönem ve süresi olmadığından piyasalarda bir düzensizlik oluşmakta, tüketiciler yanıltılmakta ve yanlış tüketim eğilimleri oluşturulmaktadır. Bu düzensizliğin mutlaka önüne geçilmelidir.”

Exit mobile version