Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Kooperatifler aracılığıyla 28 Şubat 2013 itibariyle kullandırılan kredi hacmi 7,2 milyar TL gibi rekor bir seviyeye ulaştı” dedi.
bakan-yazici  Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf, sanatkar ve küçük işletmelerin en önemli unsurlarından olan Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin 2012 ve 2013 verilerine ilişkin açıklamada bulundu. Üreten Türkiye ekonomisinin önemli bir kesimini yardımlaşma ve dayanışma esasına göre çalışan kooperatiflerin oluşturduğunu söyleyen Yazıcı, Türkiye ekonomisinin her sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflerle toplumun geniş kesimlerine hizmetler sunulduğunu belirtti.
Kooperatif ortaklık modelinin, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yazıcı, “Bu önemin farkında olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına yönelik önemli hizmetler sunmaktadır. Hükümetimizin belirlediği politikalar çerçevesinde kooperatifler aracılıyla yürüttüğümüz önemli hizmetlerden biri de küçük işletmelerin, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarların kredi ihtiyaçlarını karşılanmasıdır” dedi.
Yardımlaşma ve dayanışma temelinde küçük işletmelerin birleşerek kurdukları kooperatiflerin esnafın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladığını dile getiren Yazıcı, “Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını bu kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz. Bu krediler çarkları döndürüyor, küçük işletmelerin rahat bir nefes almasını sağlıyor.
Uygulamada, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri; küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkârın finansman kuruluşundan kredi kullanabilmeleri için kredilere karşılık bankaya kefalet vermekte ve kredi kuruluşuna garanti sağlanmaktadır. Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarı faiziyle birlikte Bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin Bankadaki blokeli hesaplarından kesilmektedir” ifadesini kullandı.

KÜÇÜK İŞLETMELERE SAĞLANAN FİNANS RAKAMLARI
Kredi ve Kefalet Kooperatifleri tarafından küçük işletmelere sağlanan bütçeye ilişkin açıklamada bulunan Yazıcı, “2012 yılı bütçesine konulan toplam 392 milyon 393 bin TL ödenek ile küçük işletmelerin finansman ihtiyaçları düşük faizli kredilerle karşılanmıştır. 2002-2012 döneminde Türkiye genelinde kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 850 bin küçük işletme/esnaf ve sanatkar düşük faizli kredi imkanından yararlanmıştır” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerle, ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarklarının döndürüldüğüne vurgu yapan Bakan Yazıcı, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bugün itibariyle Türkiye’nin 81 ilinde kurduğumuz bin 9 Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile bu hizmetler sunulmaktadır. 28 Şubat 2013 itibariyle söz konusu kooperatiflerden 826 kooperatif de kefalet verebilecek durumdadır. Bu da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu göstermektedir. Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 28 Şubat 2013 itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 260 bine yaklaşmıştır. Kooperatifler aracılığıyla 28 Şubat 2013 itibariyle kullandırılan kredi hacmi 7,2 milyar TL gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştır.”

2013 YILI İÇİN DESTEK MİKTARI
Küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara verilen önem doğrultusunda bu kesime tahsis edilen kaynakların sürekli artırıldığını belirten Yazıcı, 2013 yılı bütçesinde de kaynak miktarının rekor düzeyde artırıldığına dikkat çekerek, “Kredi Kefalet kooperatifleri aracılığıyla düşük faizle kredi kullandırmak amacıyla 2013 Yılı Bütçesine 513 milyon 901 bin TL’lik rekor bir kaynak tahsis edilmiştir. Bu ödeneğin tamamının 2013 yılı içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın 2013 yılında kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 10,3 milyar liraya ulaşması beklenmektedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir