Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çobanlara eğitim verileceğine işaret ederek, “Sürü yönetimi gibi bir formasyon ve 2 yıllık yüksekokul tarzında bir eğitimle güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması şeklinde bir çalışmamız var” dedi.
coban  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Harran, Çukurova ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliği ile hazırlanan ‘Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü’ Çalışma Bakanlığı’nda düzenlenen törenle imzalandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker imza töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ‘taşeron işçiler sorununun çözümüne’ ilişkin sorusuna, “Tarafları olduğu için zor bir süreç. Alt işveren bünyesinde çalışan işçilere halk tabiriyle ‘taşeron işçiler’ deniliyor. Bununla ilgili düzenlemeleri yaparken tabii ki çalışan vatandaşlarla ve sendikalarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Üçüncü ayak ise işverenler. İşverenler de asıl ve alt işverenler diye iki kısma ayrılıyor. Bir de işin hükümet tarafı var tabii, baktığınız zaman taraflar çok yoğun. Herkesin farklı bir görüşü var. Asıl işveren bu konuda çok fazla bir sorumluluk üstlenmek istemiyor. Alt işveren kamu ihaleleriyle ilgili sorun yaşadığını ifade ediyor. Sendikalar özellikle tazminat haklarıyla ilgili ‘biz mevcut kıdem tazminat sisteminden memnunuz’ diyorlar. Ama alt işverenler de ‘biz hiçbir şey almıyoruz’ diyorlar” cevabını verdi. Herkesin cephesinden yaşanılan şartlar dolayısıyla konunun farklı görüldüğüne dikkati çeken Çelik, bundan dolayı bu konunun bir noktaya toplanması gerektiğini ve çözüme kavuşturma mücadelesinin verildiğini söyledi. Bu durumun bu dönem içerisinde çözülmesi gereken bir konu olduğuna işaret eden Çelik, yeni çözüm paketleri üzerinde çalışmamak için büyük ölçüde mutabakat sağlanması gerektiğini dile getirdi.
‘Protokolün içeriğine’ ilişkin bir soru üzerine Eker, “Hem pilot uygulama hem de eğitim çalışmaları kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar var. 1 ila 9 kişinin çalıştığı işletmelerde iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili gerek rehberlik gerekse yapılacak eğitim çalışmalarında karşılaşılacak masrafların tamamı Hükümet tarafından karşılanacak. Temmuz ayından itibaren müracaatlar ve ilanla hizmet alımı şeklinde yapılacak” diye konuştu.
Haber İş Sendikası’na yapılan silahlı saldırın sorulması üzerine Çelik, “Haber İş Sendikası’na geçmiş olsun’ diyorum. Konu adli ve idari bir konu. Henüz arama imkanım olmadı ama toplantı sonrasında irtibata geçeceğiz. Konunun içeriği hakkında bilgimiz olmadığını ifade edeyim” dedi.
Bakan Çelik, kamuda kıyafet serbestliği için başlatılan çalışmalara ilişkin olarak, “Gerek bu alanda gerekse işi yavaşlatma, işi terk etme gibi uygulamalar ve demokratik tepkiler mevzuat çerçevesinde olmalı. Kurallar çerçevesinde tepkilerin gösterilmesi saygıdeğerdir” şeklinde konuştu.
Başka bir gazetecinin, “Çobanlar için yeni bir düzenleme yapılacak mı” sorusuna Eker, “Aslında çobanlık konusunda Bakanlığımızın şu anda bir çalışması var. Bu birden fazla boyutu olan bir çalışma. Sürü yönetimi gibi bir formasyon ve 2 yıllık yüksekokul tarzında bir eğitimle güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması şeklinde bir çalışmamız var” dedi. Eker, 6 milyon tarım çalışanının 1.2 milyonunun sigortalı olduğunu ifade etti. Küçükbaş hayvancılığın AK Parti Hükümetlerine kadar dikkate alınmayan bir konu olduğuna dikkati çeken Eker, bu konuda farklı bir politika izlediklerini ve koyun yetiştiriciliğini destekleme kapsamına aldıklarını dile getirdi.
Bakan Çelik ise, “Çobanlık yaparak bugünlere geldik. 35 milyon küçükbaş hayvan var, demek ki daha çok çobana ihtiyaç olacak. O halde yapmamız gerekenler var. Bizim açımızdan da bunların kayıtlı çalışması, sosyal haklarının karşılanması ve emeklilik haklarının güvence altında olması son derece önemlidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir