Cari işlemler açığı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 99 milyon dolar azalarak 5 milyar 632 milyon dolara geriledi. Öte yandan, genel hükümet, yurtdışı piyasalar ve diğer uluslararası kuruluşlardan (IMF dahil) sağlanan uzun vadeli kredilerle ilgili olarak 117 milyon dolar net geri ödemede bulundu.
cari-acik-malibilgi  Bu gelişmede dış ticaret açığının 7 milyon dolar azalarak 5 milyar 881 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 83 milyon dolar artarak 752 milyon dolara ulaşması etkili oldu.
Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk ayına göre 122 milyon dolar tutarında artarak 1.077 milyon dolara, turizm giderleri de 43 milyon dolar tutarında artarak 282 milyon dolara ulaştı.

SERMAYE VE FİNANS HESABI
Yurtdışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın ilk ayına göre 251 milyon dolar azalarak 685 milyon dolara gerilerken, yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar 134 milyon dolar artarak 199 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
Yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında gerçekleştirdikleri net alımlar bir önceki yılın ilk ayına göre 321 milyon dolar azalarak 235 milyon dolara geriledi.
Genel Hükümet tarafından yurtdışına 500 milyon dolar tutarında kredi kullandırıldı. Bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduat varlıkları, Türk lirasındaki 512 milyon dolar tutarındaki artışa karşılık yabancı paradaki 2 milyar 582 milyon dolar tutarındaki azalışın etkisiyle, Ocak ayında 2 milyar 070 milyon dolar düşüş kaydederken, diğer sektörlerin yurtdışındaki mevduatı 123 milyon dolar artış gösterdi.
Genel Hükümet, yurtdışı piyasalar ve diğer uluslararası kuruluşlardan (IMF dahil) sağlanan uzun vadeli kredilerle ilgili olarak 117 milyon dolar net geri ödemede bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir