Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için 1 Eylül 2012’de başlayan su ürünleri av sezonu, 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle sona eriyor.
av-sezonu-mevsimi  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın av sezonu başında uygulamaya koyduğu 2012-2016 yılları arasında su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğe göre, isteyen balıkçılar Akdeniz’in uluslararası sularında Su Ürünleri Tebliği ile getirilen kurallara uymak ve Bakanlıktan izin almak kaydıyla avcılığa devam edebilecek. Kıyı balıkçılığı yapan küçük balıkçılar ise, uzatma ağlarıyla dönem boyu su ürünleri avcılığını yapabilecek.
Av sezonu boyunca sürdürülebilirliğin sağlamak amacıyla özellikle denetim faaliyetlerini sıkı tutan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri, denetiminden sorumlu kurumlar ile işbirliği içinde su ürünleri av yasaklarına ilişkin ülke genelinde 90 bin denetim gerçekleştirdi. Denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergahlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde yapılan denetimlerde 754 ton su ürününe el konuldu. Yasadışı avcılık yaptığı tespit edilen 7 bin 287 kişiye 10 milyon 360 bin lira para cezası kesilirken, kurallara uygun olarak avcılık yapmayan 16 balıkçı gemisinin de ruhsatları iptal edildi.

SU ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ’NE BALIKÇILARDAN TAM DESTEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012-2016 yılları arasında su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliği ile av sezonu başında uygulamaya koyduğu balıkların üreme, beslenme ve göçlerini dikkate alan düzenlemeler, balıkçılardan destek gördü. Sezon başında bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma zamanlarında değişiklik yapılmış, ayrıca gırgır avcılığındaki avlanma derinliği 18 metreden 24 metreye çıkarılmıştı. Balıkçıların ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik yazılı ve görsel materyallerle desteklenen değişiklik, uzun vadede balık nesillerinin korunması ve avlanmanın sürdürülebilirliğini amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir