Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Gaziantep’te 2. Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nda incelemelerde bulundu.
tumsiad  Gaziantep Sanayi Odası, PENKOM (Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği ) ve TÜMSİAD Gaziantep Şubesi’nin destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde, açılan PENTEX Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarında incelemelerde bulunan TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, fuarın bölgeye önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi. Başkan Sert, “Bu özel bir fuar olduğu gibi penyecilerin ve tekstilcilerin katıldığı bir fuar. Ama dünya konjonktürüne baktığımız zaman çok önemli şeyler oluyor. Dünya’da var olan ülkelerin içerisinde bir ekonomik yarış var ve bu ekonomik yarışın en önemli ayağı fuarlar teşkil etmektedir. Bugün dünya genelinde 31 bin fuar yapılıyor. 31 bin fuara karşılık Türkiye’de yapılan fuar sayısı ise sadece 409. Bu rakam dünya genelinde yapılan fuarların yüzde 1 civarı oluyor. O zaman Türkiye olarak ne yapmamız lazım? Türkiye olarak fuar alanlarının organize edilmesinde, fuar alanlarının üretilmesinde, fuara katılımcı sayılarının arttırılmasında, yerleşik firmaların katılmasında bir gayret sarf etmeliyiz. Neden bunu yapmalıyız? Çünkü bütün dünya ticaretinin temas noktaları fuarlarda oluyor. Firmalarla alıcılar ve satıcılar buluşma noktası olarak burayı biliyorlar. Eğer biz bunu çoğaltmazsak, ticaretimizde çok başarılı olamayabiliriz. Bunun için Türkiye’deki fuarları biz önemsiyoruz” dedi.
TÜMSİAD olarak 2013 Eylül’ünde TÜMEXPO diye genel amaçlı bir fuar yapmak istediklerini de hatırlatan Başkan Sert, “Genellikle Türkiye’de fuarlar, ihtisas fuarı noktasında çalışıyor. Biz hem fuar eksenlerini çoğaltmalıyız hem de fuarla bakış açımızı arttırmalıyız. Çünkü dünya ticareti bununla şekilleniyor. Özellikle Almanya, Amerika, Çin, Japonya ve Hindistan son anlarda atak yaparak öne geçmeye çalışıyor. Fuar alanlarının üretilmesi ve fuarın kalitesinin arttırılması ile ilgili Türkiye bunu keşif etmiş durumda. Hem bulunduğu coğrafi nokta itibari ile hem de bugün ki gelmiş olduğu ekonomik performanstan dolayı Türkiye fuarcılığı çok önem veriyor ve şuanda Çin’den sonra ikinci fuar organizasyonunu başarıyla bitirebilen ülke konumuna geldi. Fuar alanlarını çoğaltma noktasında 2012 itibari ile dünyadaki en çok fuar alanlarını hızlı üreten Çin’den sonra Türkiye geliyor. Bunlar çok önemli şeylerdir. Çünkü Almanya’nın ve Çin’in bu nokta da başarılı olması ve fuarcılıktan dolayı ticaretini geliştirmiş olmasının altında yatan asıl şey, Almanya her yıl ortalama 1 milyar Euro civarında parayı fuarın alt yapısına yatırıyor. İnsan yetiştiriyor, mekanlar üretiyor, yollar, otobanlar yapıyor, fuar merkezleri yapıyor. Çin bundan daha fazla bir ekonomik sarfiyatı yapıyor. Biz bunu yeni keşif ediyoruz ve biz bunu yapmak durumundayız. Bunu da keşif ettik ve yapabiliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de yapılan fuarların belli bir eksende yapıldığına da işaret eden Genel Başkan Sert, “Şuanda Türkiye’de yapılan 409 tane fuarın yarısı İstanbul’da yapılıyor. Bunu başka illere doğru kaydırmamız lazım. Yani Gaziantep’e, Kayseri’ye Şanlıurfa’ya, Diyarbakır’a ve diğer doğu illerine kaydırmalıyız ki, oradaki yerel şirketlere, bir güç gelsin. Onun için buradaki tekstil fuarını da TÜMSİAD olarak ve Gaziantep Sanayi Odası olarak desteklemesinden dolayı mutluyum ve bu fuarın bölgede kalıcı bir fuar markası olacağını düşünüyorum ve çok iyi sonuçlar alınacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
TÜMSİAD Gaziantep Şube Başkanı Cuma Çekici ise fuarın önümüzdeki yıllarda daha geniş katımlı olacağını belirterek, “Gaziantep fuarlar şehri, ama biz Gaziantep TÜMSİAD Şubesi olarak geçen yıl, uyuyan bir devi uyandırdık. Yani halı fuarı yapılıyor, gıda fuarı yapılıyor, tekstil fuarı yapılıyor ama penyeciler ilgisizdi. Biz bunu Gaziantep şubesi olarak fark ettik ve girişimlerde bulunduk. Geçen yıl Başkanımız Mehmet Haskaya kürsüde konuşurken, dernek resmileşmemişti. TÜMSİAD burada çok büyük bir olaya parmak bastı, çok büyük bir olaya imza attı. Ama şükürler olsun geçen yıldan bu yıla kadar gelinen noktaya bakılacak olursa, olağan üstü bir büyüme performansı var. Bu fuar çok daha kendisinden ve isminden söz ettirecek” diye konuştu.
TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak ise fuarın geçen yıla oranla bu yıl çok mesafe kat ettiğini ve ilerleyen süreçte fuarın daha geniş katılımlı olacağını söyledi.

– TÜMSİAD GENEL BAŞKANI SERT GAZİANTEP’TE
– TÜMSİAD GENEL BAŞKANI HASAN SERT:
– “BUGÜN DÜNYA GENELİNDE 31 BİN FUAR YAPILIYOR. 31 BİN FUARA KARŞILIK TÜRKİYE’DE YAPILAN FUAR SAYISI İSE SADECE 409”
– “ŞUANDA TÜRKİYE’DE YAPILAN FUARLARIN YARISI İSTANBUL’DA YAPILIYOR VE BİZİM BU FUARLARI BAŞKA İLLERE DOĞRU KAYDIRMAMIZ LAZIM”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir