Japonya Dışişleri Bakanlığının desteğiyle Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde kurulan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ndeki tarihi eserler, tablet bilgisayar ve uyumlu kulaklıkla ziyaretçilere 5 dilde tanıtılacak.
tekno  Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 345 bin TL maliyetle hazırlanan “Tarihle Teknolojinin Buluştuğu Yer: Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Projesi” sayesinde, yerli ve yabancı turistler tarihi eserleri son teknoloji ürünlerden izleyip eser hakkında bilgi sahibi olabilecek.
Konu ile ilgili açıklama yapan Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül, “Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde bulunan bütün eserler, bu proje sayesinde 3 boyutlu izlenebilecek. Proje kapsamında 20 tablet bilgisayar ve bunlara uyumlu kulaklık satın alındı. Proje kapsamında aldığımız tablet bilgisayarlara yazılım yükleniyor. Bu yazılım sayesinde müzemizde bulunan eserlerin hem 3 boyutlu görüntüsü hem de eser hakkında Türkçe, İngilizce, Japonca, Almanca ve Fransızca açıklamalar olacak. Ayrıca tablet bilgisayarlardan müzenin tarihçesi, mimarisi ve içeriği hakkında çeşitli bilgi de alınabilecek” şeklinde konuştu.
Kazılarla ilgili video gösterimi ve holografik canlandırma da yapılacağını söyleyen Gökgül, “Kurulacak sistem sayesinde kazılar hakkında sanal bir karakter bilgi verecek. Hitit dönemi kıyafet giyen genç bir kız olan bu sanal karakter, görüntüler eşliğinde müzeyi anlatacak. Holografik karakter, kullanılacak hareket algılayıcı ile ziyaretçi olmadığında bekleyecek, ziyaretçi geldiğinde ise çalışmaları anlatmaya başlayacak” dedi.
Bu proje gerçekleştiğinde müzenin Kırşehir turizmi için önemli bir uğrak noktası olacağını kaydeden Gökgül, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Kaman -Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 1986 yılında Japon arkeologların başlattığı Kalehöyük kazıları sonrasında elde edilen eserlerin sergilenmesi için kuruldu. Müze 10 Temmuz 2010’da Japon Prens Tomohito Mikasa ile dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı törenle hizmete girdi.
Müzede Demir Çağı, Hitit ve Asur ticaret kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç çağları ile Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor. Müzeye 2010 yılında “The European Center Architecture Art Design and Urban Studies (Avrupa Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Sanat Çalışmaları) ve Chicago Kütüphanesi tarafından “En İyi Yeşil Tasarım” ödülü verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir