Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Biliri, Kırşehir’de başkanlık sistemini anlatırken, parlamenter sistemin sürücü kursu arabalarına benzetti.
baskanlik-sistemi  AK Parti Kırşehir İl Başkanlığınca “Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor” konferansı düzenlendi. Konferansa Kırşehir Belediye Başkanı yaşar Bahçeci, İl Genel Meclisi Başkanı Şuayip Sosyal, AK Parti İl Başkanı Salih Çetinkaya, partililer ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasın yapan İl Başkanı Salih Çetinkaya, başkanlık sisteminin daha iyi anlaşılması için konferansın önemine değinerek, “Vesayetten kurtularak, daha hızlı hareket eden bir sisteme geçmemiz gerekiyor. Sistemi vatandaşa anlatacak olan bizlerin bu konuyu daha iyi öğrenmemiz gerekiyor. Bu toplantıdan iyi ve hayırlı sonuçlar çıkacağını umuyorum” dedi.
Başkanlık sistemini anlatmak için Kırşehir’e gelen Faruk Bilir’de, parlamenter sistem nedeniyle Türkiye’de uzun yıllar siyasi istikrarsızlık yaşandığı kaydederek, başkanlık sisteminde yasama ve yürütmenin birbirini denetleyeceğini, fren ve denge unsurlarının ortaya çıkacağını söyledi.
Bilir, “Bugünkü sistemde Başbakan hem milletvekillerini hem de bakanları belirliyor. Başkanlık sistemi tartışması yıllardır devam eden bir tartışmadır. Cumhurbaşkanının artık halk tarafından seçiliyor olması yarı başkanlık sistemini uyguladığımız gösterir. Başbakan da dolaylı bir şekilde halk tarafından seçiliyor. Burada çifte meşruluk var. Yani 2014 yılında Türkiye’nin hükümet sisteminin adı yarı başkanlık sistemi olacaktır. Başkanlık sisteminde milletvekilleri bakan olamaz. Yasama ve yürütme kendi alanındadır. Parlamenter sistemdeki milletvekilleri potansiyel olarak bakanlığa adaydır. Milletvekilleri bakan olma hayaliyle başbakanla iyi geçinmeye çalışır. Bu da onların bağımsızlığını etkileyebilir. Yani kendi iradeleriyle karar vermek yerine uyumlu davranma modelini seçebilirler” şeklinde konuştu.
Faruk Bilir, “Mevcut sistemde yasama ve yürütme iç içe geçmiştir. Kuvvetler ayrılığı yoktur. Türkiye’deki ortama hükümet süresi 1,5 yılın altındadır. Siyasi krizin ardından ekonomik kriz gelir. 10 yıldır istikrarlı bir siyaset görüyoruz. Bu istikrarı parlamenter sisteme değil, iyi geçinen aynı düşünleri paylaşan Başbakan ve Cumhurbaşkanına borçludur. Bu önümüzdeki zamanlarda koalisyon dönemlerinin geleceğini gösterir. Yeni bir yapı inşa etmek istiyorsak, yeni tuğlalara ihtiyacımız var. Parlamenter sistem eski tuğladır. Parlamenter sistem sürücü kursu arabalarına benzer. Başbakan gaza basarken, Cumhurbaşkanı frene basarsa ülke yol almaz” ifadelerini kullandı.
Konferans sonrasında soruları cevaplayan Prof. Dr. Faruk Bilir’e, AK Parti İl Başkanı Salih Çetinkaya tarafından günün anısına hediyeler verildi.
– KIRŞEHİR’DE “BAŞKANLIK SİSTEMİ” KONULU KONFERANSI
– SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. FARUK BİLİR: “PARLAMENTER SİSTEM SÜRÜCÜ KURSU ARABALARINA BENZER. BAŞBAKAN GAZA BASARKEN, CUMHURBAŞKANI FRENE BASARSA ÜLKE YOL ALMAZ”
– “PARLAMENTER SİSTEM NEDENİYLE TÜRKİYE’DE UZUN YILLAR SİYASİ İSTİKRARSIZLIK YAŞANDI”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir