Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, aşırı tuz tüketiminin birçok kronik hastalığın temelinde yer aldığını söyledi.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğunu vurgulayan Nergiz, “Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan sodyum, doğal yiyecek tuzu olarak adlandırılır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde sodyum organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketimin yüksek kan basıncı ile ilişkili olduğu ve birçok hastalığa neden olduğu unutulmamalıdır” dedi.
tuz  Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun 11-17 Mart tarihlerini kapsayan haftayı “Tuza Dikkat Haftası” olarak belirlediğini anlatan Öner Nergiz, yaptığı yazılı açıklamada, “Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Tüketilmesi gereken tuz miktarı günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak önerilmektedir. Türkiye’de ise kişi başına 18 gram tüketilmektedir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Yapılan çalışmalarda yüksek tansiyonun küresel düzeyde inmelerin yüzde 51’ne iskemik hastalıkların yüzde 45’ine liderlik ettiği vurgulanmıştır” diye konuştu.
Türkiye’de kardiyovasküler hastalıkların ulusal düzeyde ölüm nedenlerinin temel hastalık gruplarına göre dağılımı içerisinde yüzde 47.73’lük yeri olduğu ve hipertansiyon prevelansının yüzde 11- 43 arasında değiştiğinin saptandığına dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, “Yapılan çalışmalarda 1 g/gün diyette tuz alımının azaltılması felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma ve diyette tuz alımının 9 g/gün azaltılmasının ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde yüzde 24’lük bir azalma sağladığı tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
Nergiz, fazla tuz tüketiminin idrarla kalsiyum atımını da arttırdığına işaret ederken, du durumun kemiklerden kalsiyum kaybına neden olduğunu, kemiklerden kalsiyum kaybının artışının da osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırdığını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir