Kalp sağlığını korumak için su ile birlikte sebze ve meyve tüketimine de ağırlık vermek gerektiği belirtildi.
gunes  Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Birol Kavakçık, kalbin sıcak ve soğuk havadan etkilendiğini belirterek kalbin aşırı sıcaklara cevap olarak damarlarda genişleme yaptığını söyledi ve bu durumun kalp rahatsızlığı olan kişilerde önemli sorunlara yol açabileceğini kaydetti. Sıcak havalarda kişilerin yapması gerekenleri sıralayan Kavakçık, şöyle konuştu: “Yazın  11.00 ile 16.00 arası dışarı çıkarsak gölgede kalmak lazım. Güneş bu saatlerde sıcaklığını koruyor. Damarlar genişleyince su kaybı yaşanıyor. Vücudun kaybettiği oranda su, bunun yanında mevsim meyvelerini yemeye özen göstermeliyiz. Aşırı tuz tüketimine dikkat etmeliyiz, sütte ve ayranda da tuz var. İnce uzun kollu kıyafetler ve şapka sıcaktan korunmada yardımcı olabilir.”

ÇOCUKLARI AŞIRI SICAKLARDAN KORUYUN
Aşırı sıcaklardan çocukların da korunması gerektiğine dikkat çeken Op.Dr. Kavakçık, şunları söyledi: “Çocukların cildi güneşe daha hassas. Çocuklarda  belli bir oranda kompazyasyon mekanizmaları dediğimiz kalbin buna uyum mekanizmaları ayarlanabilir  ama gelişim süreciyle kalbin performansı ve bu tür dış etkenlere kompazyasyon yaşla beraber belli bir zaman içinde daha da olgunlaşır.Ancak ileri  yaşlarda tabi ki şiddetli kalp hastalığı daha da fazla olduğu için bu sefer de böyle bir tehlike doğabilir. Çocukların özelllikle sıcağa karşı mazuriyetlerine çok dikkat etmeleri lazım çünkü ten ince olduğu için aşırı damar  genişlemeleri aşırı su kaybı buna bağlı olarak da ani tansiyon düşmeleri, baygınlıklar, güneş çarpması çocuklarda daha sık olur”
Kalp sağlığını korumak için su ile birlikte sebze ve meyve tüketimine de ağırlık vermek gerektiğini söyleyen Kavakçık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dinlenmek de çok önemli. Özellikle öğleden sonra siesta tarzı denilen uyuma kalp sağlığımız için önemli. Kalp için ağır yemeklerden kaçınmak lazım yemek yiyeceğiz ama çok ağır yağlı kızartma türü olmayan yiyecekler tüketmeliyiz. Sarımsak aslında uzevi bir bitki içinde kalbin kasılma gücünü etkileyen bazı maddeler var bugün didoksin bezi dediğimiz kalp kasılmasını kuvvetlendiren maddenin ana maddesi sarımsak yani sarımsağın içindeki kimyasallarla eş değer. Yani kalp açısından önemli bir besin maddesi. semizotu ve maydanoz da su açısından zengin besinlerdir.”

 

– SICAK HAVALARDA KALBE DİKKAT
– OP.DR. KAVAKÇIK:
– “HAVA SICAKLIĞINA BAĞLI GENİŞLEYEN KALP DAMARLARI İÇİN SU İÇMEK ŞART”
– GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUNMAK İÇİN ÖĞLE SAATLERİNDE GÖLGEDE KALMA ÖNERİLİYOR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir