Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. katında hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) kanser  haftası etkinlikleri başladı.
kanser  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) kanser haftası dolayısı ile ücretsiz tarama yapıyor.
‘Kanserde Erken Teşhis, Hayat Kurtarır’ sloganı ile başlatılan kampanyada kansere yol açan etkenler Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenecek programlarla ve KETEM tarafından ücretsiz olarak halka anlatılacak.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Halk Sağlığı Müdürü Bekir Delibaş, “Kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı problemidir. Dünyada her yıl 12.7 milyon insana kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyonu kanserden ölmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Normal olmayan bir kanama veya akıntı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara, büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler, nedeni bilinmeyen ani kilo kaybı ve ateş gibi belirtilerin nedeni kanser olabilir, mutlaka bir hekime başvurmak gerekir” dedi.
Delibaş, “Kanserde tedaviden daha önemli olan husus kanserin önlenmesidir. Kanserden korunmada, kanser yapıcı maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yasamak, spor/ egzersiz yapmak, uygun bir diyet uygulamak, tütün ve tütün ürünleri ile alkol alımından kaçınmak gerekir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.katında hizmet vermekte olan KETEM’de meme, rahim ağzı, kolorektal ve prostat kanserine yönelik muayene ve tetkikler ücretsiz yapılmakta olup, 30-70 yaş arası kadınlar ve 50-70 yaş arası erkekler merkezimizden faydalanabilmektedirler” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir