Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Taşköylü, kalp ve şeker hastalarına bayramda fazla tatlı yememeleri konusunda uyarılarda bulundu.
kalpveseker  Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Taşköylü, tatlı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Bir ay boyunca tutulan oruçtan dolayı metabolizmanın yavaşladığını belirten Dr. Özgür Taşköylü, şöyle konuştu: “Kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı gibi kronik kalp hastalığı olanlar ile hipertansiyon ve diyabet rahatsızlığı olan hastaların bu günlerde daha dikkatli olması gerekiyor. Şeker hastalarında hamurlu ve şerbetli tatlıların aşırı tüketilmesine bağlı olarak, aşırı şeker yükselmesi ve bunun tetikleyeceği şeker koması hatta kalp krizi ve felç gibi durumlar görülebilir. Tansiyon hastalarında  bu gıdaların içinde bulunan aşırı tuz nedeniyle düzensiz yükselen tansiyon, kalp krizi ve beyin kanaması riskini ortaya çıkarmaktadır. Kalp yetmezliği hastalarında ise yine metabolik tablonun bozulmasına bağlı olarak kalp yetmezliği bulgularında alevlenme gelişebilmektedir”
Ramazan ayından sonra insanların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Taşköylü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ana öğünler arasında yiyeceğiniz bir meyve ya da az miktarda yoğurt tatlı yeme isteğinizi bastıracaktır. ‘Bugün fazla tatlı yedim akşama bir şey yemesem dengeler’ gibi düşünceler metabolizmanızın daha çabuk bozulmasına neden olacaktır. Onun için kendinizi baştan kontrol edin ve asla öğün atlamayın. Aşırı şeker, yağlı gıdalar özellikle hamur tatlılarından mümkün olduğu kadar uzak durun. Evden karnınız tok olarak çıkın ve mümkünse tatlıyı kendi evinizde tüketin. Bol sıvı tüketin. Hafif düzeyde yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı tüketimi ile metabolizmanızın eski hızına kavuşması için vücudunuza zaman verin ki sağlık problemleri size bayramda eziyet vermesin’’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir