Özel Medline Konya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Mehmet Ali Uygun, şiddetli boyun ağrısı ve tek kola yayılan ağrı ve uyuşmalar ile kendini gösteren boyun fıtığının, kişilerin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.
sac  Beyin ve Sinir Cerrahi Operatörü Dr. Mehmet Ali Uygun, genetik etkenler, sigara kullanımı, osteoporoz gibi birçok nedeni olan boyun fıtığına, özellikle yaz aylarında kurutulmayan saçların da neden olabileceğini belirtti. Boyun fıtığından korunmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Dr. Uygun, “Boyun fıtığı, boyun omurları arasında bulunan disklerin zamanla yıpranması ve fıtıklaşmasıdır. Sertleşen ve yerinden kayan diskler sinirlere baskı yaparak boyun, sırt ve kollarda ağrılara ve güç kaybına yol açar. Bu ağrılar, özellikle iş yaşantısının en yoğun olduğu 30’lu yaşlarda kişileri rahatsız eder. Genetik yatkınlık, trafik kazaları, travmalar, günlük hayat gerilimleri, fibromiyalji ve yanlış duruş gibi faktörler boyun fıtığı riskini artırır. Aynı zamanda bazı alışkanlıklar da boyun fıtığı oluşumuna neden olabilir. Bunlar; klima altında uzun süre kalmak, saçları kurutmamak, dengesiz bir şekilde yük taşımak, uzun süre bilgisayar ya da masa başında çalışmaktır” dedi.
Günümüzde boyun fıtığının, uygun bir tedavi programıyla kontrol altına alınabildiğini ifade eden Dr. Uygun, “Tedavinin başarısında ise pek çok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis büyük rol oynar. Tanı koymada ilk basamak, hastanın şikayetlerini ve öyküsünü dinlemek ve boyun fıtığının karışabileceği diğer hastalık gruplarını da göz önüne alarak muayene etmektir. Boyun fıtığının kesin tanısı MR çekilerek konulur” ifadelerini kullandı.

“BOYUN FITIĞINDAN KORUNMAK İÇİN DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN”
Boyun fıtığına bağlı ağrıda cerrahinin her zaman ilk seçenek olmadığını vurgulayan Dr. Uygun, “Boyun ağrılarında genellikle kısa süreli dinlenme periyodu ve ağrı kesicilerle tedavi uygulanır. Boyun fıtığına karşı düzenli egzersizler de oldukça önemlidir. Boyun kaslarını güçlendirecek egzersizler, boyun fıtığına yakalanma riskini azaltırken, boyun fıtığı olan kişilerin de tedavi sürecini hızlandırır. Eğer boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, hastaların kollarında uyuşukluk, kuvvet azlığı varsa hastanın ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir” şeklinde konuştu.
Boyun fıtığında uygulanan cerrahi operasyonların, küçük bir açıklıktan yapılan ve hastanın çok kısa sürede normal yaşama dönebildiği ameliyatlar olabileceğini kaydeden Dr. Uygun, “Bu ameliyatlar kompleks ameliyatlar olabilir. Ancak günümüzde uzman hekimler tarafından kullanılan gelişmiş teknolojiler, operasyonların oldukça basit bir şekilde sonlanmasına ve hastanın eski sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Bu ameliyatlar zamanında ve doğru bir şekilde yapıldığında sinir dokusuna (omurilik ve sinir köklerine) ait fonksiyonlar korunabilir. Kayıp varsa geri dönebilir, omurganın koruyuculuğu yeniden sağlanabilir ve ileride oluşabilecek risklerin önüne geçilebilir” diye konuştu.
[color-box]- ISLAK SAÇ BOYUN FITIĞINI TETİKLİYOR
– ÖZEL MEDLİNE KONYA HASTANESİ BEYİN VE SİNİR CERRAHİ UZMANI OPERATÖR DR. MEHMET ALİ UYGUN:
– “KLİMANIN ALTINDA UZUN SÜRE KALMAK, SAÇLARI KURUTMAMAK, DENGESİZ BİR ŞEKİLDE YÜK TAŞIMAK BOYUN FITIĞINI TETİKLER”[/color-box]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir