Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bora Akdoğan, iftarda ardı ardına içilen sigaraların kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi.
sigara-tutun  Özel Karatekin Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bora Akdoğan, düzenli olarak oruç tutanların kalp-damar sisteminde pıhtılaşma ve iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artış gösterdiğini kaydetti. Bazı kalp hastaları için oruç tutmanın riskli olduğunu ifade eden Akdoğan, “Bazı kalp hastalarında oruç tutma sonucu hastalıklarında kötüleşme, ritm bozuklukları, kalp krizi gibi istenmeyen olaylar görülür” dedi.
Akdoğan, “Özellikle koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, kalp yetersizliği hastaları ve önemli kalp kapak hastalığı bulunanlar için oruç tutmak riskli olabilir. Koroner arter hastalarında, iftarda yağ oranı ve kalorisi yüksek, hızlı yenilen ağır yemeklerden sonra kalp krizi riski yükselmektedir. Yine gündüz içilemeyen sigaraların iftarda ardı ardına içilmesi kalp krizini tetikleyebilir. Ancak Kalp hastalarının hiçbiri oruç tutamaz demek doğru değildir” ifadelerini kullandı.
Akdoğan, iftar ve sahur yemeklerinde aşırı su ve tuz tüketilmesinin kalbi aşırı yük altında bırakacağını kaydeden Akdoğan, “Bu durumlar kalp yetersizliğinde kötüleşme ve klinik tabloda bozulmaya neden olabilir. Kalp hastaları oruç tutmak istiyorlarsa mutlaka kendi durumlarını iyi bilen bir doktor ile görüşüp izin almalı ve ilaç düzenlemesi yapıldıktan sonra oruç tutmalıdırlar” diye konuştu.
İftarda ardı ardına içilen sigaraların kalp krizini tetikleyebileceğini vurgulayan Akdoğan, “Gündüz içilemeyen sigaraların iftarda ardı ardına içilmesi kalp krizini tetikleyebilir. Kalp yetersizliği hastaları genellikle idrar söktürücü denilen ilaçlar başta olmak üzere bir çok ilaç kullanırlar ve uzun süren oruç dönemlerinde ciddi sıvı ve tuz kaybı gelişebilir. Bu da ani tansiyon düşmesi, bayılma, ritm bozuklukları ve hatta şok tablosuna neden olur” dedi.
Akdoğan, kalp rahatsızlığı bulunan ve oruç tutmak isteyen kişilerin beslenme tarzına dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir