Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İftihar Köksal, bu sene hacca ve umre’ye gideceklere önemli uyarılarda bulunarak mümkünse bu sene hacca ve umreye gitmelerini ertelemeleri uyarısında bulundu.
kabe  Arabistan kıtasında yeni bir virüsün insanları tehdit ettiğine dikkat çeken Köksal, şöyle konuştu: “Bir kaç sene önce bütün dünyayı etkileyen korkutan SARS virüsü denilen bir hadise oldu. Aslında bu ağır seyreden solunum yolu infeksiyonudur. Geçen yıl özellikle Ekvator kuşağı ve Arabistan kıtasında yeni bir virüsün solunum infeksiyonu yaptığı görüldü. Daha sonra bunun korana virüs olduğu anlaşıldı. Hastalığın görülme alanına baktığımız zaman Suudi Arabistan ve civarında. Bu sebeple hastalığın yeni virüsün adına kısaca MERS korona virüsü denildi. Geçen yıl  dünya sağlık örgütü büyük bir faaliyete girdi. Bu bölgede özellikle Suudi Arabistan’la ortak çalışmalar yapıldı. Bu sene dünya sağlık örgütünün web sayfasına baktığımızda hacca gidecekler için bir takım öneriler olduğunu görüyoruz. Şöyle ki mümkünse hacca ve umre’ye gidilmemesi tavsiye ediliyor. Korona virüsünün  fazla olması sebebiyle.  Çünkü bütün solunum yolları virüslerin de  olduğu gibi korona virüsleri  yakın temas ve solunum yoluyla çok kolay bulaşabilen virüs. Dolayısıyla hacca dünyanın bir çok yerinden milyonlarca insan geldiğinden o sıcak ortamda gereken hijyen koşullarına temasa ne kadar dikkat edileceği kuşkulu.”
Dünya Sağlık Örgütü tarafından özellikle risk gruplarının bu yıl hacca ve umre’ye gidilmemesi konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Köksal, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya sağlık örgütünün önerisi şu şekilde, özellikle risk gruplarının kesinlikle gitmemesi öneriliyor. Diğerlerine ise tavsiye niteliğinde öneriliyor. Risk gruplarında yaşlılar, herhangi bir hastalığı olanlar, çocuklar, gebeler kesinlikle hacca ve umre’ye gitmemeleri uyarılıyor. Bu uyarının kesinlikle dikkate alınması lazım. Çünkü, bu hastalık çok ağır seyrederek ölümcül vaka sayısı çok fazla. Hastalığın tedavisi yok, sadece destek tedavisi var. Ani başlayan ateş ve ciddi şekilde solunum  sıkıntısı ve akciğer yetmezliği  hastalar yaşamlarını yitirmekte. Hastalığın yaklaşık 7 gün kadar kuluçka süresi var ancak bazen 10 güne kadar uzayabiliyor.”
Hastalığın solunum yolu ve temasla bulaştığını anlatan Köksal, sözlerini şöyle tamamladı: “Ellerle çok yakın temasla, solunum yoluyla  öksürükle etrafa saçılan damlacıklarla çok kolaylıkla bulaşabilir. Vatandaşlarımızın bu konularda dikkatli olması lazım çünkü tedavisi olan bir virüs değil. Risk gruplarının dünya sağlık örgütünün önerilerini dikkate alarak bu seneki hac faaliyetlerini ertelemeleri gerekiyor sağlıklarını koruma adına. Diğer sağlıklı genç bireylerin gittikleri zaman hijyen konularına çok dikkat etmesi lazım. Mutlaka ve mutlaka maske takmaları gerekir. Bunun dışında mutlaka çok sık  eller bol sabunla yıkanmalı. Hasta olduğunu fark ettikleri bireylerin yanından da hemen uzaklaşsınlar. O ortamda bu ne kadar mümkün olabilir bilemiyorum”.
[color-box]- HACCA GİDECEKLERE UYARI
– KTÜ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI PROF.DR. İFTİHAR KÖKSAL:
– “ARABİSTAN KITASINDA SEYREDEN YENİ BİR VİRÜS NEDENİYLE  DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ BU SENE UMRE VE HACCA GİDİLMEMESİNİ ÖNERİYOR”[/color-box]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir