Özel Medicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kenan Korkmaz, erkeklerde görülen kısırlığın nedenlerini, sonuçlarını ve tedavi yöntemlerini anlatarak dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu.
Üroloji Uzmanı Dr. Kenan Korkmaz, çocuk sahibi olamamanın annenin sorumluluğundaymış gibi anne olamayan kadınların takip edilip değerlendirildiğini belirterek, “Erkekler bu konuda maalesef çok sorumluluk almıyor. Bir şeyin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Erkeğin cinsel fonksiyonunun yeterli olması baba olacağı anlamına gelmez. Yani cinsel olarak, fiziksel olarak son derece yeterli görünen bir erkeğin çocuğu olmayabilir. Bunu zirai bir şekilde anlatmak gerekirse, bir tarlaya siz ne yaparsanız yapın, elde edeceğiniz üründe tarladan çok tohum önemlidir. Eğer sizin erkeklik anlamında spermleriniz yeterli değilse yani tohumlarınız zayıf ve yetersizse çocuğunuz olmayacaktır” dedi.

erkeklerde-kisirlik  “KADINLARIN ÜZERİNDEKİ YÜKÜ AZALTALIM”
Bir çocuğun olmasında ve olmamasında kadın ve erkeğin eşit sorumluluğu olduğunu ifade eden Dr. Kenan Korkmaz, “Yapılan bilimsel araştırmalarda çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında sorunun erkekten kaynaklandığı kanıtlanmıştır. Yani çocuk kadının tek başına yapabileceği bir şey değildir. Bunu düşündüğümüz zaman görmek son derece kolay ama iş evliliklere geldiği zaman çocuk sahibi olamayan çiftleri baktığınız zaman sonrasında bütün baskının, bütün tedavi eziyetinin kadınlara yüklendiğini görüyoruz. Tabi sürece yaklaşanlar bunu yakından görüyorlar ama benim aylarca, yıllarca çocuk sahibi olamadığı halde hiçbir muayene olmamış hiçbir tahlil yaptırmamış bildiğim çok sayıda hasta var. Bütün her şey kadınlara yüklenmiş. Lütfen kadınların üzerinde yükü biraz azaltalım. Çocuk sahibi olma konusunda babalıktan nasıl vazgeçmiyorsak baba olamamanın da sorumluluğunu taşıyalım” şeklinde konuştu.

“ÇOCUK SAHİBİ OLAMAYAN ERKEKLER MUTLAKA DOKTORA GÖRÜNMELİ”
Erkeklerde çocuk sahibi olamamanın neden olduğu hastalıkları anlatan Dr. Kenan Korkmaz, “Kısırlığa sebep olan en büyük ve en sık görülen hastalık varikosel dediğimiz yumurtalık damarlarında bir yetersizlik bir tıkanıklık durumudur. Teşhisi son derece kolaydır. Tedavisi ameliyattır, ameliyatsız tedavisi maalesef yoktur. Küçük bir ameliyatla da hastaların yarıdan fazlası çocuk sahibi olabilir. Bunun dışında bazı hormonal yetersizlikler, bazı kanal yetersizlikleri ve kanal tıkanıklıkları çocuk sahibi olamamaya neden olan etkenlerdendir ama yolun başı bu sorumluluğu paylaşmaktan geçiyor. Erkek eğer çocuk sahibi olunamayan bir evlilik yaşamışsa eşiyle birlikte doktora gitmelidir. Eşini bir kadın doğumcu değerlendirirken, kendisi de bir ürolog tarafından ilk günden değerlendirilmelidir. Erkeklerin hem muayenesi hem de tahlilleri kadınlara göre son derece kolay, çok daha ekonomik, çok daha hızlıdır. Birkaç saat içerisinde biz erkeğe çocuk sahibi olmakla ilgili bir sorunun olup olmadığını çok net olarak söyleyebiliriz. Eğer çocuk sahibi olmakla ilgili bir sorunu varsa da bunun gerekli bilimsel araştırmasını yapıp tedavisini düzenleyebilir. Erkeğe yönelik tedavilerde tabiri caizse tohum ıslahı, çok daha kolay ve sonuç alıcıdır. Bu konuda da herkesi uyarmak isterim” diye konuştu.
– ERKEKLERDE KISIRLIĞA DİKKAT
– ÖZEL MEDİCANA KONYA HASTANESİ ÜROLOJİ UZMANI DR. KENAN KORKMAZ:
– “ERKEĞİN CİNSEL FONKSİYONUNUN YETERLİ OLMASI BABA OLACAĞI ANLAMINA GELMEZ”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir