Avrupa’da başarılı sonuçlar veren ‘buharla varis tedavisi’ Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Damarın içine steril sıcak su buharı püskürtülerek uygulanan yöntem klasik tekniklerin yan etkilerinden de koruyor. Herkese rahatlıkla uygulanabilen buhar tedavisi, yarım saat gibi kısa bir sürede tüm varis sorunlarını ortadan kaldırıyor.
varis  Çoğunlukla bacaklarda görülen bir damar hastalığı olan varisler, 20 yaş ve üstü her 100 kadından 60’ında görülüyor. Genetik faktörler göz önünde bulundurulduğunda görülme oranı artan bu hastalık kadınların yanı sıra erkeleri de tehdit ediyor. Zamanla şiddetli ağrılara neden olan varisler estetik açıdan da istenmeyen görüntüler oluşturuyor.
Varis tedavisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılan lazer tekniğinden esinlenerek ‘Buhar tedavisi’ni geliştiren Avrupalı uzmanlar başarılı sonuçlar elde etti. Teknik İstanbul’da ilk defa Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko tarafından denendi. Minimal İnvaziv damar cerrahisi ameliyatlarını başarıyla uygulayan Kalko, bunlara “Buhar Tedavisi”ni de eklediklerini ifade etti. Varis tedavisinde ameliyat kararı alınmış hastalar için ” Buhar Tedavisi”ni son derece konforlu bir teknik olarak yorumlayan Kalko, “İşlem steril ortamda, lokal ya da genel anestezi altında yarım saatte tamamlanıyor ve aynı gün taburcu ediliyor. Özellikle ince çaplı ve eğrilikler olan damarlarda da uygulanabilir olması büyük avantaj sağlıyor” dedi.
Tekniğin başarı sağlamasının nedenlerine değinen Kalko, “Minimal İnvaziv Damar Cerrahisinin avantajlarını bu teknikte de görüyoruz. Steril sıcak su buharını çok minik kateter yardımı ile damarın içine püskürterek sorunlu bölgeleri yakıyoruz. Damarın içinde homojen olarak dağılan buhar bütün damar çeperine aynı ölçüde etki ediyor. Damar dışındaki dokuların zarar görmesini de engelleyen bu yöntemle derinin hemen altındaki damarları da tedavi etmek mümkün hale geliyor. Ayrıca doğuştan gelen damar anomalileri için de bundan sonra uygulayabileceğimiz yeni bir yöntem olarak literatürde yerini aldı” şeklinde konuştu.

“HERKESE UYGULANABİLİR”
Tekniğin varis sorunu yaşayan herkese uygulanabileceğini belirten Yusuf Kalko, “Avrupa’daki örneklerinden ve yaptığımız uygulamalardan hareketle bildiğimiz standart diğer uygulamalara nazaran yan etkilerinin minimum seviyede olduğunu gördük. Uygulama yapılan bölgede birkaç günlük hassasiyet dışında morarma ve şişme olmadığını gördük” dedi.
Uygulama sonrası dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Doç. Dr. Yusuf Kalko, “Hastaların uygulamadan sonra yaklaşık 1 ay süre ile varis çorabı kullanmaları gerekiyor. Varislerin tekrarlamasından kaçınmak için de öncelikli olarak hareketli yaşamı tercih etmek, bol su tüketmek, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, güneşten korunmak, topuklu ya da dümdüz ayakkabıların yerine hafif topuklu ayakkabıları tercih etmek, düzenli olarak bacaklara soğuk su ile masaj yapmak ve uyurken bacakların yaklaşık 10 santimetre yukarıda olmasına dikkat etmek gerekir” gibi tavsiyelerde bulundu.

– VARİSLERE “BUHAR TEDAVİSİ” İLE KESİN ÇÖZÜM
– AVRUPA’DA BAŞARILI SONUÇLAR VEREN ‘BUHARLA VARİS TEDAVİSİ’ TÜRKİYE’DE DE UYGULANMAYA BAŞLANDI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir