Büyük Türk mutasavvıfı Yunus Emre, Kırşehir ve Aksaray Valiliklerimizce ortaklaşa olarak düzenlenen törenle anıldı.

Kırşehir Ulupınar Köyü Ziyarettepe Mevkiindeki Yunus Emre Türbesi’nde düzenlenen törene, Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı, Kırşehir Vali Vekilimiz Sayın A. Serdar Polat, Kırşehir Garnizon Komutanı J. Alb. Murat Bulut, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgın, Kırşehir Belediye Başkan Vekili Musa Eraslan, il yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Vekilimiz Sayın A. Serdar Polat törende yaptığı konuşmasında, Yunus Emre’nin, Anadolu’da birlik ve beraberliğin bozulduğu, yaşanan kargaşalardan insanların korku ve umutsuzluğa kapıldığı bir dönemde, şiirleriyle bir sevgi seli oluşturduğunu söyledi.

Üzerinden asırlar geçmesine rağmen eserleri dilden dile gönülden gönülle dolaşan Yunus Emre’yi bu kadar vazgeçilmez ve ölümsüz kılanın elbette ki onun yaratan ve yaratılana bakışı olduğunu belirten Vali Vekilimiz Sayın A. Serdar Polat; “Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. O, insan olan herkese karşı dil, din ve ırk ayrımı yapmadan engin bir sevgiyle bağlıdır. Gönül kırmamak, hiçbir canlıyı incitmemek, büyüklük taslamamak, hoşgörülü olmak, bilgili olmak, Yunus Emre’nin üzerinde durduğu başlıca konulardır. Ona göre herkes ayıbını ve kötülüğünü görebilmeli ve bunları düzeltmek için çaba göstermelidir. Bu yüzden onun görüşleri her devirde büyük bir ilgi uyandırmış, şiirleri büyük bir zevkle ve hayranlıkla okunmuştur,” dedi.

Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı, törende yaptığı konuşmada, Anadolu’nun gönüller sultanı, sevgi ve hoşgörü abidesi Yunus Emre’yi anmak ve günümüzden 800 yıl önce vurguladığı evrensel manevi değerleri bir kez daha paylaşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Yunus Emre’nin hayatı hakkında bilinenlerin sınırlı olduğunu kaydeden Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı, şunları kaydetti:

“Bu konuda bilgi ve belge yok denecek kadar azdır. Anadolu’nun farklı yerlerinde 10’a yakın mezarı var. Hacı Bektaş’ı Veli ile ilgili menkıbe düşünüldüğünde Aksaray- Kırşehir sınırında bulunan bu türbenin asıl Yunus Eme türbesi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca gönüllerde yaşamayı hedefleyen, ölümü önemsemeyen bir sufi’de mezar aramak gerekmez. O kargaşanın yaşandığı Anadolu’da halka sevgi, hoşgörü ve dindarlığı göstermiştir.”

Konuşmaların ardından program, temsili Yunus Emre’nin protokol üyeleri ve vatandaşlara alıç ikram etmesi, Türk Tasavvuf Musikisi konseri ve sema gösterisi yapılması ve Çilehanenin ziyaret edilmesi ile sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir