Kırşehir’de tarih ile özdeşleşen şehrin tam ortasında yer alan ve halk arasında Kale’de denen Kalehöyük’te yaklaşık olarak 2 ay sürecek arkeolojik kazı çalışması başladı.
kalehoyuk  Tarihin gün yüzüne çıkartılması için altyapı oluşturacak olan sondaj kazı çalışmalarına 25 Kasım 2009’da resmi törenle sembolik olarak ilk kazmanın vurulmasıyla başlanan, 2009 yılı için bir ay olarak planlanan kazılarda da, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait eserlerin bulunduğu, alanda bilgi veren Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli, “Kazılara başladık. Yine geçen seneki gibi Valilik, Kırşehir Belediyesi ve Üniversitenin ortak katkılarıyla kazılar sürüyor. Şimdilik 20 işçimiz var. 2 ay kadar çalışmayı düşünüyoruz. Yine geçen sene çalıştığımız açmaların yan tarafına ilk kazmamızı vurduk. İnşallah yine güzel sonuçlar bekliyoruz” dedi.
Geçen yıl yaklaşık 5 ay süren kazı çalışmalarında Osmanlı, Bizans ve Helenistik dönemlere ait bulgular elde edilen ve tarihsel dönemlere ait kalıntıların iç içe bulunduğu Kalehöyük’te gelecek dönemde yapılacak kazıların daha kesin sonuçlar verebileceği tahmin edilirken, geçen yılki kazılarda yaklaşık 5 metre kadar derine indiklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli,  “Geçen sene yaklaşık 5 metre kadar derin eşmiştik. 3 açmamız vardı. Günümüzden 2400 yıl öncesine kadar indik Helenistik dönem dediğimiz. Buradan Selçuklu, Osmanlı, Roma ama özellikle de Helenistik döneme ait çok güzel tabakalar ortaya çıkarttık. Ama bu tabakaları bize işaret eden çanak, çömlek parçaları, küçük buluntular bunlar kırık. Ne yazık ki, sağlam şeyler ele geçiremiyoruz. Ortaya çıkarttıklarımızın incelenmesi, çizimleri, fotoğraflanması da tarafımızca gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir