Kırşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve TOBB, TESK ve TESKOMB’ un katkıları ile inşaat çalışmaları devam eden  Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak Ahi Evran Külliyesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Ahi Evran Külliyesi inşaatı kapsamında; sahne, sahne arkası, vip binası, orta havuz, çok amaçlı servis birimleri, wc-şadırvan, camii arkası park, taksi durağı- büfe yapısı, çevre duvarı ve meydan döşeme işleri tamamlandı. Ahilik ve Astronomi Müzesi inşaatı devam ediyor.
Müze binasının kaba inşaatı yaklaşık %60 seviyesine gelmiş durumdadır. Taş duvar ve betonarme imalatları devam ediyor.
Proje ile ilgili açıklama yapan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci; “Yüzyıllardır Ahilik Kültürü’nün merkezi olan Kırşehir’de, Ahilik kültürünü gelecek nesillere aktarmak, Ahilik felsefesini yaşatmak için başlatılan Külliye Projesi, Kırşehir Belediyesi tarafından ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştiriliyor.
Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak proje hazırlığımız 2,5 yıl sürdü. Külliyemiz tamamlandığında içinde müzeler, arastalar, tören alanları olacak. Şu an faal olan her meslek grubu bu külliye içerisinde yer alacak. Burası Ahi çarşısı olacak ve bu çarşı Ahilik kurallarına göre işletilecek. Çarşı Ahilik ritüellerine göre açılacak ve Ahilik ritüellerine göre kapanacak. Böylelikle oraya gelen misafirlerimizde Ahilik geleneğinde esnaf teşkilatı nasıl işler görmüş olacaklar.”
Külliyemizde arastalar da olacak diyen Bahçeci, “Günümüze baktığımızda ticarette Ahilik kurallarının çok zayıfladığını, ikili ilişkilerin azaldığını ve birlikte iş yapma kültürünün olmadığını görüyoruz. Biz bu Külliye ile birlikte sadece kendi kazancına endeksli bir anlayış değil toplumun kazancına endeksli bir anlayış oluşturmak istiyoruz. Bu külliye ile birlikte çocuklarımıza, gençlerimize Ahilik Kültürünü aktararak bu kültürü en iyi şekilde onların özümsemesini hedefliyoruz. Böylelikle bir kültürel mirasımız daha günümüze ve geleceğe aktarılmış olacak. Bu külliye ile birlikte Ahilik 365 gün Kırşehir’de yaşatılacak. Bu açıdan yaptığımız çalışmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz. “diye konuştu.
Başkan Bahçeci ayrıca; geçtiğimiz yıl kutlamalara katılan o zamanki Başbakanımız, şuan ki seçilmiş Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Külliyenin işleyişine ve ahilik kültürüne katkıda bulunacak Vakfında kuruluş çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir