UNESCO’nun 2013’ü ‘Seyit Yahya Bakuvi Yılı’ ilan etmesi münasebetiyle Azerbaycan’da bir dizi etkinlik düzenlenirken, ünlü mutasavvıfın Azerbaycan’daki savaşlar sırasında kaybolan “Şefa El Esrar” kitabı, İstanbul’daki Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunarak Azericeye tercüme edildi.
bakuvi  Ünlü mutasavvıf ve Halvetiye Tarikatı’nın kurucularından Bakuvi’nin kitabının tanıtımı, ölümünün 550. yıl dönümünde Bakü’de düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi.
Tarihi Şirvanşahlar Sarayı’nda, Bakuvi’nin mezarı başında gerçekleştirilen etkinliğe; Azerbaycanlı milletvekilleri, Türkiyenin Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği, Azerbaycan Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi çalışanları ve davetliler katıldı.
Milletvekili Ganira Paşayeva, yaptığı açıklamada, ”2013 yılı, UNESCO tarafından Seyit Yahya Bakuvi yılı ilan edildi ve bizim için çok önemli. Burada Bakuvi’nin çok önemli bir kitabı tanıtılacak. Bu kitap, Şefa El Esrar. Bu kitabın suretleri Azerbaycan’nın yaşadığı ağır olaylar neticesinde kaybolmuştu. Sadece Anadolu’dan gelenler tarafından Türkiye’ye götürülmüş, Süleymaniye Kütüphanesi’nde Mehmet Rıhtım tarafından bulunmuş ve sadece Azerbaycan değil, dünyadaki bütün insanlar için yeniden ortaya çıkarılmıştır” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2013 yılını “Seyit Yahya Bakuvi Yılı” ilan ederek 550. ölüm yıl dönümünün dünya çapında çeşitli etkinliklerle anılması yönünde karar almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir