Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, kış aylarında hareketsiz kalmanın kilo artışına sebep olabileceğini söyledi.
Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, “Soğuk havalarda vücudumuz adaptasyon sağlamak için yağ depolamak ister. Eğer düzensiz beslenir ve hareketsiz kalırsak kilo almaya başlarız” dedi.
Fazla kilo almamak için kış mevsiminde tüketilen besinlere daha da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Elbay, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için içerisinde A, C, E vitaminlerini barındıran sebze ve meyvelerden yeterli miktarda almalıyız. Vücut ısısını sabit tutmak için düzenli olarak 2-2.5 litre su içmek gerekir. Havalar soğuk olduğundan dolayı su içmek unutulur. Alışkanlık haline getirmek gerekir. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini alınmalıdır. Yaz aylarında güneşten karşıladığımız D vitaminini yine almak için balık tüketimi artırılmalıdır. Uzun süre aç kalınmamalıdır. Aç kalındığı zaman vücut yağlarını yakmak istemez. Yani uzun süre aç kalmak zayıflatmaz. Düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Gereksiz hazır besinlerden uzak durulmalıdır çünkü kış aylarında vücut yağ depolamak ister. Çocuklara abur cubur besinler verilmemelidir çünkü çocukların yağ hücrelerinin artması yanlış beslenme ile artar ve ergenlik çağından sonra yağ hücreleri sabit kalarak obeziteye neden olur. D vitamininin çocuklar ve yaşlılar için ayrıca önemi vardır. Soframız mümkün olduğu kadar renkli besinlerden oluşmalıdır. Aksi takdirde kış aylarında alınan kilolar yaz mevsimi için büyük sorun oluşturmaktadır” diye konuştu.
Yaz mevsimindeki hareketliliğin kış mevsiminde yeteri kadar bulunamadığına değinen Elbay, “Soğuk hava, yağmur ve kardan dolayı dışarıya çıkmasanız da evde spor yapmaya, hareketli olmaya özen göstermeniz gerekir. Her gün belli oranda evde mutlaka spor yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir