Kaman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları Ceviz Aşısı Yöntemleri konusunda üreticilere eğitim vermeye başladı.
kaman-cevizi  Ziraat Mühendisleri Serdar Korkmaz, Hande Polat ve Özlem Türk Altun tarafından Savcılı Esentepe Köyünde gerçekleştirilen eğitim çalışmasında, ceviz ağacına aşı yapılması uygulamalı olarak çiftçilere gösterildi.
Aşılamanın bitkilerde uygulanan tohumsuz çoğaltma tekniği olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisleri; “Aşılamada ‘kalem’ ve ‘anaç’ diye belirtilen iki terim vardır. Kalem, çoğaltılması istenilen bitki çeşidinin yeni bir bitki oluşturma yeteneğine sahip bir parçası, anaç ise üstün özelliklerinden faydalanmak istediğimiz ve çoğaltmak istediğimiz bitki çeşidinin bir parçasının üzerine çeşitli yöntemlerle birleştirildiği ana köke sahip olan bitki çeşididir. Kalemler Şubat – Mart aylarında alınmalı ve 4 derece sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Aşılama ise bu bölgede Mart-Nisan aylarında yapılmalıdır” dediler.
Aşı eğitimi çalışmasıyla ilgili açıklamada bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Sevim ise; “Mevsim aşılama için uygun bir zaman diliminde. Bölgemizdeki verimli ceviz çeşitlerinden kalem alınarak, verimsiz ceviz ağaçlarına aşı yapılmasıyla daha verimli ceviz ağaçları elde edilmektedir. Çiftçilerimize faydalı olacak bu tür eğitim çalışmalarımız tarım danışmanı bulunan tüm kasaba ve köylerimizde yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir