Kırşehir’in Kaman İlçesinde 22. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nin açılışı gerçekleşti.
kaman-cevizci  Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, ‘Bakan Eroğlu’nun geçen yıl Ceviz Eylem Planı’nı Kaman’da açıkladığını ve ilçeyi cevizin başkenti ilan etti’ dedi.
Çakacak, “Yeni ceviz bahçeleri kurulmakta, ceviz fidanı yetiştiren seralara İl Özel İdaremiz tarafından destek sağlanmaktadır. Geçen yıl Özel İdare tarafından bir sera desteklendi. 1 yılda 9 bin 500 aşılı Kaman-1 cevizi fidanı ürettiler. Bunu daha da yaygınlaştıracağız. Hem aşılı ceviz fidanı üretilecek hem de ceviz dikim alanları yaygınlaştırılacak” şeklinde konuştu.
Kaman Kaymakamı Mustafa Çiftçi de 1990’lı yıllarda sadece evlerin bahçesinde ihtiyaca yetecek kadar yetiştirilen cevizin artık yaygınlaşmaya başladığını söyleyerek, 2004 yılında bin 400 dekar alanda kapama ceviz bahçesi kurulurken, bu yıl itibariyle rakamın 7 bin 200 dekara yükseldiğini vurguladı.
Çiftçi, “Son yıllarda tanıtımın da etkisiyle cevize olan talep artmış ve kapama ceviz bahçelerinin sayısı 300’ü aşmıştır. 2004 yılında sadece bin 400 dekar alanda kapama ceviz bahçesi tesis edilmişken, 2005-2013 yıllarında İl Özel İdaresi, Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Kaman Belediyesi, Kaman Ziraat Odası ve cevize gönül vermiş insanlarımızın gayretli çalışmalarıyla bu rakam giderek artmaktadır. Her yıl yapılan Ceviz Festivali ve cevizin önemli bir girdi sağlaması da bu artışta etkisi olmuştur. İlçemiz genelinde yaklaşık 700 ton kabuklu ceviz elde edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir