İran Uzay Araştırmaları Hamid Fazeli, uzay çalışmaları neticesinde insana en çok benzeyen canlı olarak şimdilik uzaya maymun gönderdiklerini, ileride insan göndereceklerini kaydetti.
iran  İran resmi yayın organı Press TV’ye yaptığı açıklamada Fazeli, “Feza (uzay) çalışmalarımız neticesinde insana en çok benzeyen canlı olan maymunu tecrübe için uzaya gönderdik. Önümüzdeki 5 ila 8 sene içerisinde uzaya insan gönderecek seviyeye gelmeyi umuyoruz” dedi. Fazeli, içinde canlı bulunan Şerifsat peykinin (uydusunun) 20 Mart’ta dünya eksenine oturacağını kaydetti.
Modern devirde uydu için “satellite” ve uzay için “space” gibi batı menşeili kelimeler pek çok dünya ülkesinde yaygın iken, İran’ın resmi dili Farsça’da bu kelimelerin yerine Fars asıllı “feza” ve “peyk” kelimeleri kullanılıyor.
Daha önce, soğuk savaş devrinde Sovyetler ile ABD’nin uzaya insandan önce hayvan gönderme tecrübelerinin bulunduğu biliniyor. Sovyetler, uzaya köpek göndermiş, 1961’de astronot Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan olarak tarihe geçmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir