Türkiye’de 2013 yılına iddialı hazırlanan otomobil firmalarının sıfır faizli krediden 10 bin liraya varan indirimli kampanyaları, ikinci el otomobil pazarına darbe vurdu.
otomobil  Türkiye pazarında faaliyet gösteren yerli ve yabancı otomobil firmalarının sıfır faizin yanı sıra 10 bin liraya varan indirimler yapması 2. el oto sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Geçen sene devam eden kampanyaların bu yıl da devam ettiğini kaydeden sektör temsilcileri, cazip kampanyalar yüzünden ikinci el satışlarının düştüğünü belirtti. Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, bunun ikinci el piyasasını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

“SIFIR FAİZLİ DARBE”
Yanık, bir süredir yakındıkları kampanyaların, giderek arttığını anlatarak, “Bu kampanyalar, ikinci el otomobil pazarını, kelimenin tam anlamıyla yerle bir etti. Piyasa berbat durumda. Sıfır otomobilde sıfır faiz veren de var, ‘şimdi al, baharda öde’ diyen de var. Kampanyalar art arda geliyor. Bayilerde haddinden fazla araç var. Hala stoklarını bitiremediler. Durum böyle olunca, müşteri ikinci el galerilerin yolunu unuttu” dedi.

“İKİNCİ EL ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL”
İkinci el otonun artık karlı olmadığını, 8-15 bin lira aralığında ya da en fazla 20 bin liraya kadar olan araçlara talep olduğunu dile getiren Yanık, bu fiyatların üzerinde ödeme yapabilecek durumdaki vatandaşların ise kampanyaların da etkisiyle sıfır otomobil satan bayilere yöneldiğini vurguladı. Türkiye’deki ekonomik alım gücünün düşmesi, bankalardaki kredi limitlerinin dolması insanların araç alımında ciddi anlamda etkilediğini vurgulayan Yanık, “2012’den beklenilen başarıya ulaşamadık. 2013 yılında işlerin açılmasını istiyoruz. Şu an ikinci el araçların fiyatları yüksek değil. Gayet normal bir fiyatı var. 2012 yılında sıfır otomobil araçlarda yapılan kampanyaların kendilerini etkiledi. 2013 inşallah beklentilerimizi karşılar. Kampanyalar bizi etkiledi. İkinci el otomobilde bir durgunluk yaşanıyor. Vergilerin ve ÖTV’nin bayiler tarafından karşılanması, sıfır faiz uygulamaları, model değişikliğinden dolayı ciddi anlamda indirim yapılması ikinci el araçların satışını bayağı etkiledi” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir