Kırşehir Belediyesi Cacabey Meydan Düzenleme çalışmaları kapsamında Selçuklu Devleti döneminde Kırşehir Emiri Cacabey tarafından yaptırılan rasathane ve medresenin bulunduğu alana açık hava astronomi müzesi kuracak.

İlimiz merkezinde yer alan Cacabey Gök Bilimler Medresesi hem ülkemizde hem de dünyada astronomi bilimleri açısından önemli bir yapı olarak biliniyor diyen Başkan Bahçeci; “İşte bu tarihi gerçeğin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkması ve anlaşılması için ecdadımızın bu araştırmaları yaparken kullandığı aletlerin birebir aynısının bulunduğu bir Açık Hava Astronomi Müzesi Projesi’ni tasarladık. Projemiz; alanında uzman kişilerin araştırmaları doğrultusunda ve geçmiş dokümanlar ışığında gerçekleştirildi. Projemiz tamamlandığında yerli ve yabancı turistlere Cacabey Gök Bilimler Medresesi’ni daha iyi tanıtma fırsatı bulacağız. Yapılan bu proje Türkiye’nin ilk Açıkhava Astronomi Müzesi olarak hizmet verecek.

Cacabey Medresesi kentimizin önemli bir tarihi değeri. Bu değerin daha etkin tanıtımı için çalışmalar yürüterek Cacabey Meydanı Düzenleme Projesi çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu meydan tamamlandığında Türkiye’nin sayılı büyük meydanlarından olacak.”

Cacabey Medresesi’nin Türkiye’nin en önemli eserlerinden bir tanesi olduğuna da vurgu yapan Bahçeci ” Ecdadımız, Selçuklu Devleti döneminde 1272 yılında uzayı araştırmak için astronomi üniversitesi kurmuş. Bu çok önemli bir eser. Bu eseri hem turizme kazandırmak hem de gençlerimize ecdadının neler yaptığını göstererek onların öz güvenine katkı sağlamak amacıyla burada çeşitli projeler yapmaya karar verdik. Cacabey’in etrafını sadeleştirerek yapıyı daha ön plana çıkaran, aynı zamanda Kırşehir’in kültürünü de yansıtabileceğimiz uygulamalarla farklı bir kent meydanını inşa ediyoruz.

Yapacağımız Açık Hava Astronomi Müzesi ile de o dönemde kullanılan aletlerin prototipini sergileyeceğiz. Türk İslam medeniyetine mensup bilim adamlarımızın icat ettiği ve kullandığı 20 aleti buraya koyacağız. Bu objelerin tamamı İstanbul Gülhane’deki Türk İslam Medeniyetleri Müzesi’nde mevcut. Biz de onlardan 20’sini seçtik. Prototiplerini yaptırarak bu alana yerleştireceğiz. Güneş ve yıldız saatleri, açıölçer gibi farklı amaçla kullanılan eserleri getireceğiz. Bunların Türkçe, İngilizce ve Japonca anlatımları olacak. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir