Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak’ı makamında ziyaret ederek, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek adına Kırşehir’e geldiğini söyledi.
macar  Ziyarette açıklamalar yapan Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, “Macaristan’da yaşayan insanları nasıl Kapadokya’ya çekebiliriz onu düşünmemiz ve görüşmemiz gerekiyor” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 hafta önce Macaristan’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Kiss, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini konuştuklarını ve kültürel bağların en önemli bağ olduğunu ifade etti.
Kırşehir’e gelmeden önce gittiği Kapadokya’ya hayran kaldığını söyleyen Kiss, “Daha önce Kayseri’ye gittim. Nevşehir’i de gördüm. Oradaki eski doku ve coğrafyaya hayran kaldım. Macaristan’da yaşayan insanları nasıl Kapadokya’ya çekebiliriz onu düşünmemiz ve görüşmemiz gerekiyor. Bu harika, eşi benzeri az olan bir yer. Bence, bunun için bir engel yok. Bizim bir an önce insanları buraya çekmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da, Başkonsolos Gabor Kiss’i Kırşehir’de görmekten mutlu olduklarını kaydederek, Kırşehir’in, Kapadokya’nın giriş kapısı olduğunu dile getirdi.
Çakacak, Kırşehir’de Ahi Evran-ı Veli, Cacabey Gökbilim Medresesi, Aşık Paşa gibi çok önemli tarihi ve kültürel değeri olduğunu ve jeotermal turizmin de geliştiğini bildirdi.
Çakacak, “Daha önce, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ile Macaristan’a gittik. Oradaki Osmanlı döneminden kalan tesisleri ve Macaristan’da kurulu jeotermal tesisleri ziyaret ettik. Macaristan’da termal turizmin olduğunu biliyoruz. Osmanlı döneminden kalan termal tesislerin olduğunu biliyoruz. Onları ziyaret ettik. Yapılan modern termal tesisleri ziyaret ettik. Kırşehir’de de termal tesislerimiz var. Bunların nasıl geliştirilebileceği hususunda oradaki yetkililerle görüş alışverişimiz oldu. Ekonomik ilişkilerimizin daha çok gelişeceğine inanıyoruz. Kırşehir Kapadokya’nın giriş kapısıdır. Birçok tarihi ve kültürel zenginlikleri bünyesinde barındıran bir il” ifadelerin kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Çakacak, Başkonsolos Kiss’e hediye takdim etti. Kiss de, Çakacak’a çeşitli hediyelerle birlikte Macaristan arması taktı.
Kiss’e ziyarete, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ve Macaristan Ticaret Müşaviri Janos Weisz de refakat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir