Kırşehir’in Mucur ilçesi ve Boztepe ilçesi sınırları içerisinde yer alan ‘Seyfe Kuş Cenneti’nin göl olma özelliğini kaybederek çölleşme yolunda olduğu belirtildi.
seyfe  187 çeşit kuş türü, tarihi İpek Yolu, endemik bitkileri, dünyada nesli tükenmekte olan 27 adet kuş türünü bünyesinde barındıran, Birinci Derece Doğal SİT Alanı, Tabiatı Koruma Alanı, Ramsar Sözleşmesi gibi koruma sınıfına sahip Türkiye’nin önemli göllerinden birisi olan Seyfe Gölü’nden beslenen balıkların nesli tükenmek üzere.
Seyfe Gölü Yönetim Planı’ndaki program ve Seyfe Gölü Ekoloji Derneği olarak önerileri ile ilgili yeterli çalışma yapılmaması ve son zamanlarda bölgeye düşen yağış miktarının az olması sonucu gölün tamamen kuruduğunu söyleyen Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, “Uzaktan bakınca su tabakasını andıran gölün, yaklaşınca kurumuş bir tuz tabakasından başka bir şey olmadığı ortaya çıkıyor. Çölde serap gördüğümüzü anlıyoruz. Sadece Gölü besleyen cılız pınarların oluşturduğu vahalarda gölün önemini bilen ve gölü seven pelikan, flamingo, mahmuzlu kız kuşu, çıkrıkçı, uzun bacak, kerkenez ve martı gibi kuşların olduğunu görüyoruz. Sanırım onlar, ‘Her şeye rağmen gölü siz insanlardan daha çok seviyoruz’ mesajını vererek bizlere ders vermekteler. Eğer bizler bu mesajı almaz ve ders çıkarmazsak bu kuşlar son yolcularımız olacaktır” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun önemsediği Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin hak ettiği yere kavuşmaması halinde çevreyi seven insanların çok üzüleceğini ifade eden Çetiner, “Doğanın bozulmasının ve kuşların mağdur olmasının bir ölçüsü yoktur diye düşünüyor, konuyla ilgili yetkililerin bir an önce gerekli çalışmayı hızla yapmalarını arzuluyoruz. Seyfe Gölü’nü besleyen en önemli su kaynağı olan Seyfe Göleti’ndeki su seviyesi minimuma indi. Üç yıl önce Seyfe Gölü Ekoloji Derneği’nin de katkılarıyla 15 bin yavru balık bırakılmıştı. İki yıldır olta balıkçılığı yapılıyor. Göletteki su miktarı hızla azalıyor. Biraz daha geç kalırsak oksijensiz kalan suda binlerce balığın telef olması gündeme gelecektir. Bu konuda da acilen bir tedbir alınması gerekir. Mucur Belediyesi su hattından takviye yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
[color-box]- “SAKLI CENNET CEHENNEME DÖNÜYOR”
– SEYFE GÖLÜ EKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI ÖMER ÇETİNER:
– “HERKES BU DOĞA HARİKASINA KARŞI DUYARLI OLMALI”
[/color-box]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir