Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, Kırşehir’de, tarım arazilerine zarar veren kemirgenlerle mücadelenin bilinçli yapılması gerektiğini söyledi.
kemirgen  Kemirgenlerle mücadelede genellikle ilaç kullanıldığını, bunun toprağın ve suyun kirlenmesi gibi yan etkileri olduğunu kaydeden Kırşehir İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, “Kırşehir’de geçen yıllarda tarla faresi ve kemirgenler yüzünden büyük zarar meydana gelmişti. Vatandaşlarımız, tahribattan dolayı İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurmasının ardından bilinçli bir ilaçlama başlattık. Kontrol altına alınan istila doğanın intikamıdır. Biz, vatandaşlarımızdan bilinçsiz ilaçlama yapmamalarını, tilkileri öldürmemelerini, gereksiz av yapmamaları konularına önem vermelerini istiyoruz” dedi.
Çevreye zarar vermeden yapılan ilaçlamanın il müdürlüğü ekipleri tarafından yapılabildiğini bildiren Kenan Şahin, şöyle konuştu: “Anız yangınları ile beraber yılan ve tilki nüfusunun azalması, iklim ve çevre koşullarının değişmesi sonucu son yıllarda sayıları artan tarla fareleri ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu etkileri bilinçli bir şekilde vatandaşlarımızla birlikte yapmak istiyoruz.”
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, baklagiller, yem bitkileri, yağlı tohumlar, meyve, sebze, çayır ve mera alanlarında yüzde 100’e varan ürün kaybına yol açan tarla faresi, genç ormanları tehdit ediyor. Konya Tarım Müdürlüğü, tarla faresi popülasyonunda son iki yılda yaşanan artış üzerine harekete geçerek,  binlerce dekar alanda kimyasal mücadele başlattı.
Seyfe havzasında çekilen fotoğraflarda köstebek yuvalarının çokluğu ve bu yuvalarda yaşamını sürdüren çok sayıda fare ve gelenginin yaşadığı biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir