Kırşehir Belediyesi, şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla ‘Akıllı Kavşak’uygulamasını başlatıyor.

Ulaşım Master Planını hayata geçirerek trafiği rahatlatmak için çalışmalarını hızlandıran Kırşehir Belediyesi birilke daha imza atarak, Caddeleri birleştiren noktalarda ‘Akıllı Kavşak’uygulamasına geçiyor.

Akıllı sinyalizasyon çalışması kapsamında gerçekleştirilen uygulama ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Ulaşım Master planı kapsamında daha önce toplu taşımada akıllı kart uygulamasını devreye aldık.Bundan sonraki adımları, akıllı kavşak düzenlemeleri, sinyalizasyon, akıllı park sistemleri, akıllı durak ve son olarak da akılı telefon uygulamaları.

Ulaşım master planının Kırşehir’de hayata geçirilmesi için Akıllı şehirlerin altyapısı olan Fiber optik ağı kabloların caddelere döşenmesi ile birlikte, sinyalize kavşaklara “Akıllı Kavşak Sistemi” kuruldu. Bu sayede kavşak noktasındaki araçların yoğunluğuna bağlı olarak sinyal süreleri anlık olarak işlemektedir. Akıllı kavşak sistemlerinde, bir yol ağındaki ortalama taşıt gecikme sürelerini ve ortalama durma sayılarını en aza indirmek amacıyla, sinyalize kavşaklardaki süreler; oluşan trafik hacmi, kuyruklanma gibi parametrelere göre optimize edilerek gerçek zamanlı olarak uygulanmaktadır. Akıllı kavşak sistemin hayata geçirilebilmesi için asfalt altına manyetik sensörler yerleştirilerek gerçek zamanlı veriler toplanmakta ve değerlendirilerek kavşağın işletim sürelerine anlık olarak yansıtılmaktadır. Tüm yaklaşım kollarının lup sensörler vasıtasıyla kontrol edildiği, trafik yoğunluğunu anında değerlendirme, trafik modeli oluşturma ve gerçek zamanlı sinyal optimizasyonu yapan Akıllı Kavşak Sistemi gerçek zamanlı sistemlerin en ileri aşamasında yer almaktadır.

Kavşaklarda önceden belirlenen kritik noktalara lup sensörler yerleştirilmektedir. Sensörler, fonksiyon olarak araç varlık-yokluk tespitine ve buna göre sinyal sürelerinin ayarlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede kavşakta gereksiz bekleme sürelerinin önüne geçilmektedir. Artık Kırşehir’imiz Akıllı Şehir oluyor. Kırşehir’e on yıldır bir isim ve vizyon kazandırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken hiçbir hesabımız yok. Mevkii makam derdimiz hiç olmadı.

Vatandaşımıza hizmetin en iyisini sunmaya gayret ediyoruz ve Kırşehir akıllı şehir olma yolunda hızla ilerliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir