Buoda

Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Necmettin Erkan ile Kırşehir Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, Oda Başkanları ve yönetimleri katılım sağladı.

15 Temmuz sürecinde esnafımıza teşekkür

“15 Temmuz kalkışmasında esnafımız Devletinin yanında olmuştur. Ankara’da esnafımızın yaptıklarına bizzat ben şahidim. Büyük bir özveri ve cesaretle meydanlardaydınız. Malınız ve canınız pahasına meydanlardaydınız. Ülkemize, Cumhurbaşkanımıza sahip çıktılar ve çıktınız. Bu vesile ile sizlere ve tüm esnaflarımıza minnetlerimi belirtmek istiyorum.” Diye sözlerine başlayan Genel Müdür Necmettin Erkan, “Böyle bir kesime sizlerle beraber hizmet etmekten memnuniyet duyduğunu” ifade etti.

Esnaf ülkemizin gücüdür

Erkan, “Sayıları 1,7 Milyona ulaşan Esnaflarımız ve Sanatkârlarımız, emeği ve alın teri ile bu Ülkenin harcıdır. Üretim ve istihdama katkısıyla Ülkemizin gücüdür.” dedikten sonra son yıllarda esnaf ve sanatkarlarla ilgili yapılan düzenlemelerden bahsetti.

Faizsiz kredi destekleri hayata geçirildi

İlk kez; İmalat sektöründeki sanatkârlara, Ustalık belgesine sahip girişimci esnaflara, Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlara %100 faiz indirimli kredi kullanma imkânı getirilmiştir.

KOSGEB tarafından da faizsiz kredi imkânı getirilmiştir. 2017 yılı başında 2,5 Milyar TL’lik bütçe ile 460 Bin esnaf bu imkândan yararlanmıştır.

Esnaf ve Sanatkâr Sektör Analizleri Projesi’ hayata geçirilmiştir.

“Ulaştırma Sektörü” , “Gıda Sektörü” , “Makina, Taşıtlar ve Madeni Eşya Sektörü” ve “Deri, Giyim ve Ayakkabı Sektörleri” kapsamında üniversiteler ile çalışmalarımız tamamlanmıştır.

Esnaf ve sanatkârlar lehine vergi mevzuatında değişiklikler yapıldı.

Bunlardan bazıları şunlardır.
Esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, “Vergiden muaf esnaf belgesi” uygulaması getirilmiştir.
Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârın kazançlarının 8 bin liralık kısmı vergi istisnasına tabidir.
Ulaştırma sektöründeki esnaflara ÖTV istisnası sağlanmıştır.
Genç Girişimcilerin, üç vergilendirme dönemi boyunca 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutuldu.

Sosyal Güvenlik alanlarındaki sorunlar da tek tek çözüldü.

Emekli olan esnaftan yapılan sosyal güvenlik bu kesintileri %15’i buluyordu. İşte bu kesintilerin tamamı yani Sosyal Güvenlik Destek Primi kaldırmıştır.
Diğer taraftan da Esnaf ve sanatkârların Sigorta Primlerinde 5 puanlık indirim sağlanmıştır. Bu 5 puanlık bu fark Hazinece karşılanmaktadır.

Sicil affı ve taşınır rehni

Kredi taleplerindeki sıkıntıların aşılması adına Sicil affı uygulaması hayata geçirilmiştir. Kredi kullanımlarında taşınmazlarda olduğu gibi taşınırla için de Taşınır Rehini imkânı getirilmiştir.

Çıraklık eğitim kolaylaştırıldı

Mesleki Eğitim Sistemini iyileştirmeye yönelik düzenleme yapıldı. Çıraklık eğitimi örgün eğitimden sayıldı. Çıraklara ve kalfalara yönelik birçok iyileştirmeler yapıldı.
İlk kez Ahilik Sandığı kuruldu

Esnaf ve sanatkârlara yönelik işsizlik sigortasına benzer bir mekanizma olan Ahilik Sandığı kurulmuştur. Bu sayede, esnaf ve sanatkârların finansal açıdan zor zamanlarında asgari giderlerini karşılamasına ve sağlık hizmetlerinden faydalanmasına imkân tanınmıştır.

Cumhurbaşkanı Esnafa Her Daim Sahip Çıktı

Esnaflarımızla ilgili en üst seviyede Cumhurbaşkanımızın Teşrifleriyle, 2014 Esnaf Şurası, 2015 Ankara Şoför Esnaf Buluşması, 2015 Türkiye Esnaf Buluşması (İstanbul’da), 2015 Büyük Pazarcı Çalıştayı (Ankara’da), 2016 Esnaf Şurası ve 2017 Türkiye Esnaf Buluşması (İstanbul’da) Toplantılar tertip edildiğini belirten Genel Müdür Erkan, Tüm bu toplantılara esnaf ve odaları olarak katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir