Kırşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kazakistan Kültürel Gezisi ve Kardeş Şehir temaslarına katılan heyet yurda döndü.
Heyete başkanlık eden Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Veli Şahin, beraberindeki meclis üyeleri, Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Kürşad Zorlu, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Murat Çemrek ve Türk Dünyası Belediyeler Birliğini temsilen Orta Asya Uzmanı Laura Akgül kültürel gezilerin yanı sıra çeşitli diplomatik temaslarda bulunmuşlardı.
kazakistan  İlk temaslarına Almatı şehrinde başlayan heyet, burada konsolosluğu ziyaret ederek şehrin kültürel, ticari ve siyasi yapısı ile ilgili çeşitli bilgiler aldı. Programın ikinci gününde kardeş şehir görüşmeleri yapılmak üzere Kazakistan’ın Türkistan Şehrine geçen heyet, Türkistan Valisi Alimbek Oserbayev ve beraberinde topluluk tarafından karşılandı. Hoca Ahmet Yesevi türbesini gezerek ardından yerel müzik topluluğunun konserini izleyen heyet, Türkistan Valiliği’ne geçilerek iki şehrin resmi olarak kardeş şehir olabilmesi için ilk adım sayılan iyi niyet mektubu imzalandı. Tören sırasında açılış konuşmasını yapan Türkistan Valisi Alimbek Oserbayev Türkistan’ın Türk coğrafyasında manevi bir yerinin olduğunu belirterek, “Kardeş ülkeler olarak iki şehir arasındaki her türlü işbirliğine açığız. Dinimiz, devletimiz, kültürümüz bir bizim. Kırşehir’den gelen bu güzel heyeti bugün ilimizde ağırlamaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. İnşallah en yakın zamanda Kırşehir’i ziyaret ederek bu kardeşliğin pekişmesi için bir adımda biz atmış olacağız” dedi. Daha sonra konuşan Kırşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Veli Şahin, “Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin 20. yıl dönümü vesilesiyle Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Türk Dünyası Topluluğu’nca düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Kırşehir’e gelen Kazakistan Ankara Büyükelçisi Tüymebayev ile başlayan süreç kapsamında Kırşehir Belediyesince il merkezindeki bir caddeye ‘Nursultan Nazarbayev Caddesi’ ve AEÜ’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde oluşturulan amfiye ‘Kazakistan Amfisi’ adı verildi. Bizde Kırşehir Belediyesi olarak iki ülke arasındaki kardeşliği ve dostluğu pekiştirmek için Hoca Ahmet Yesevi’nin öğrencisi Ahi Evran’ın torunları olarak ana yurdumuz Kazakistan’a gelmekten dolayı çok mutluyuz. Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesinin bu şehirde, Ahi Evran’ın türbesinin ise Kırşehir’de bulunması iki şehir arasında manevi bir bağın olduğunun ispatıdır. Bizde bu manevi bağı resmileştirmek için bu gün burada sizlerleyiz. İmzalayacağımız İyi Niyet Mektubu’nun ardından Kardeş Şehir Protokolü’nü imzalamak üzere Eylül ayında Kırşehir’de kutlanacak Ahi Evran-ı Veli’yi Anma Törenlerine sizleri davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından iki şehir arasında kardeş şehir olabilmek için iyi niyet mektubu imzalandı. Eylül ayında kutlanacak olan Ahi Evran-ı Veli’yi anma törenlerine Türkistan Valisi ve beraberindeki heyet davet edilerek Kardeş Şehir protokolünün Kırşehir’de imzalanmasına karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir