Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Kalehöyük’te bulunan kazı alanında incelemelerde bulundu.
Ziyarette kazı ekibi ile görüşen ve alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Rektör Kudret Saylam, ‘Bu alan üzerinde yapılan çalışmaları önemsiyoruz’ dedi.
arkeoloji  13 Haziran 2013 tarihinde başlayan kazılarda Osmanlılar dönemine ait olduğu düşünülen işliklerin ortaya çıkarıldığı öğrenildi. Bölgede yapılan kazı çalışmaları Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kırşehir Müzesi’nin ortak projesi olan kazıların bilimsel danışmanlığını Üniversite Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli yapıyor.
Höyükte ilk kazı 2009 yılında  yapılmış olmasına rağmen çalışmalara 2012 yılına kadar ara verilmek zorunda kalınarak yerel imkânlarla sürdürülen kazı çalışmaları Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi ve üniversitenin katkıları ile sürdürülüyor. Kırşehir il merkezinde, yaklaşık 17 m. yüksekliğinde ve 45.bin  m2 genişliğinde olan höyüğün üzerinde herhangi bir arkeolojik kalıntı bulunmazken 19 yy.’a ait bir cami ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait terk edilmiş büyük bir okul binası yer almakta olduğu belirtildi. Alanın topografik planı içerisinde güney bölümünde yer alan plan-karelerde yapılan 2009 ve 2012 çalışmalarında yaklaşık 5 m derinliğe inildiği öğrenilirken höyükte uzun yıllar park olarak kullanılması nedeniyle dışarıdan getirilen yaklaşık 20-30 santimetre  kalınlığındaki bitkilendirme toprağının hemen altında sırasıyla Osmanlı ve Selçuklu tabakaları, bu tabakaların tahrip etmiş olduğu ve ancak çöp çukurlarından ele geçen buluntulardan tespit edilebilen Bizans ve Roma evreleri, son olarak da Helenistik döneme ait tabakalar belirlendiği ifade edildi.
Anadolu’nun orta kesimi ve de Kırşehir tarihinin yeniden tartışılması için güçlü veriler ortaya koymakta olduğu söylenen kazı alanında  2013 sezonu çalışmalarında ise höyüğün güney doğusunda yer alan yaklaşık 200 metrekare alanda iki ayrı plan karede çalışmalar sürdürülmekte.
[color-box]- KALEHÖYÜK’DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
– REKTÖR KUDRET SAYLAM ÇALIŞMA ALANINI İNCELEDİ[/color-box]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir