Büyük Önder’in İlimize Gelişlerinin 94. Yıldönümü Kutlandı

ataturkMilli Mücadelenin büyük Önderi Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti’nin ilimize gelişlerinin 94. Yıldönümü düzenlenen çeşitli törenlerle anıldı.

Atatürk Anıtına Çelenklerin sunulmasıyla başlayan törenlere Vali Vekilimiz Sayın A. Serdar Polat, Garnizon Komutanı Vekili J.Yb. Muzaffer Canbal, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şahin, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Baro Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu, il yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kırşehir kalesinden 9 pare top atışının yapıldığı Anma Gününde saat 11.15’de Gazi Parkında düzenlenen programda yaptığı konuşmasında işgaller karşısında büyük sıkıntı yaşayan ve umutsuzluğa düşen Türk Milletinin, vatanı kurtarmak için yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının etrafında toplandığını belirten Vali Vekilimiz Sayın A. Serdar Polat; “Milletimizin desteğini arkasına alarak Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesini, Sivas ve Erzurum Kongreleri’nde alınan kararlar ile yeni bir boyuta taşıyan Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyeti, tüm baskı ve engellemelere rağmen milli mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara’ya hareketini sürdürmüştür. Yol güzergâhındaki şehirlerde de görüşmelerini sürdüren ve milli mücadele fikrini Anadolu’nun her tarafına yaymaya çalışan Atatürk, 21 Aralık 1919 tarihinde geldiği Mucur ilçemizde 3 gün boyunca temaslarını sürdürmüş, 24 Aralık tarihinde de Kırşehir’de, vatanın kurtulması için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştır. 25 Aralık günü de Kaman İlçemize geçerek görüşmelerini sürdüren Büyük Önder, ilimizde kaldığı süre içerisinde Kırşehirli gençlerin içindeki vatan ve millet sevgisine şahit olmuş, tüm Kırşehirlilerin desteğini alarak ilimizden ayrılmışlardır. Kırşehir, herhangi bir düşman işgaline maruz kalmamasına rağmen Kırşehirliler, ülkenin diğer birçok köşesinde olduğu gibi, ülkenin karşı karşıya kaldığı haksız işgallere ve tehlikelere karşı sürdürülen ölüm kalım mücadelesinde hassasiyetini göstermiştir. İl ve İlçeleri ile birlikte işgallere karşı miting ve protesto telgraflarıyla milli ruhu sürekli canlı tutarak, Kırşehir’de kurulan derneklerle bu ruhun amacına ulaşmasında rol sahibi olmuştur.” dedi.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de, Türkiye Cumhuriyetinin bu günlere gelmesini, Milli Mücadeleyi başlatan Atatürk ve arkadaşları ile onlara destek veren vatansever Kırşehirlilere borçlu olduğumuzu söyleyerek; “Onlar, bu toprakların bağımsızlığını kazanması, düşmanların topraklarımızdan sökülüp atılması için yola çıktılar. Hiçbir zaman yılmadılar, kararlı bir şekilde yollarında yürüdüler. Kırşehir, tarihi boyunca çok önemli görevler üstlenmiştir. Milli mücadele döneminde de Kırşehirli gençler, Büyük Önder’e ve arkadaşlarına desteklerini vermişlerdir.” diye konuştu.

Büyük Önderin ilimize gelişi kutlamaları Atatürk ile ilgili şiirlerin, Atatürk’ün Kırşehirli Gençlerin Anı Defterine yazdığı metnin ve Ataya Bağlılık Andının öğrenciler tarafından okunmasının ardından, Atatürk Koşusunda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 94. yılı nedeniyle düzenlenen törene, Kırşehir Vali Vekili Alaaddin Serdar Polat, Garnizon Komutan Vekili J. Yb. Muzaffer Canbal, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şahin, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Baro Başkanı Av.Mehtap Karaburçak Tuzcu, İl Emniyet Müdürü Mustafa İncebay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan, Siyasi Parti Temsilcileri, daire amirleri, öğrenciler, öğretmenler, basın mensupları katıldı.

Tören Valilik Ek Hizmet Binası önündeki Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Heyetin Atatürk’ün Kırşehir’e geldiğinde halkı selamladığı Gazi Park’ına varması ile program son buldu.

Atatürk’ün milli mücadele döneminde destek aramak için Anadolu’yu karış karış gezdiği yıllarda ilimize de gelişinin 94.yılını kutluyoruz diyen Başkan Bahçeci; “Bu topraklarda bağımsızlığının kazanılması ve düşmanların atılması için bundan 94. Yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları böyle soğuk bir kış gününde yola çıktılar. Hiçbir zaman yılgınlığa düşmeden, kararlı bir şekilde mücadeleye devam ettiler. Kırşehir tarihi boyunca önemli görevler üstlenmiş bir şehirdir. Milli mücadele döneminde de Kırşehirli gençler Ulu Önder Atatürk’e ve silah arkadaşlarına destek verdiler. Canımızla, kanımızla, malımızla her şeyimizle sizlerin yanınızdayız dediler. Kırşehirliler tam bu mevkide 200 atlıyla Atatürk ve silah arkadaşlarını karşıladılar.

Biz şimdi bu topraklarda barış içinde, huzur içinde yaşayabiliyorsak, güzel okullarda eğitim alabiliyorsak bunları o günkü verilen mücadelelere borçluyuz. O mücadele verilmeseydi topraklarımız bugün işgal edilmiş bir sömürge olacaktı. Ecdadımızın verdiği o büyük mücadele sayesinde barış içinde, huzur içinde yaşıyoruz. Sizlerden de ricamız hiçbir zaman bunları unutmadan vatanımızı muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalışmanız. Tarihimize baktığımızda bu topraklarda yaşamanın bir bedeli olduğunu görüyoruz. Bu topraklarda herkesin bir hesabı var ve bundan sonra da olacak. Bize düşen görev uyanık olmak, o hesaplara alet olmamak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize gösterdiği o muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için çok çalışmaktır. Bunu yaptığımız takdirde devletimizin bölünmez bütünlüğüne hiç kimse kastedemez. Bu açıdan sizlere büyük görevler düşüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla yâd ediyor, hepsini rahmetle anıyorum.
Ardından konuşmasına yapan Kırşehir Vali Yardımcısı Alaaddin Serdar Polat; Milli Mücadele Dönemi ve I.Dünya Savaşındaki mücadelelere değinerek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının milli mücadeleye destek almak Kırşehir’e geldiğini belirtti. Polat; Atatürk ve silah arkadaşlarının Kırşehirli gençlerin içindeki vatan sevgisine şahit olduğunu, Kırşehir’in o dönemde işgal altında olmamasına rağmen vatanımızın maruz kaldığı haksız uygulamalar karşısında Kırşehirlilerin tepkilerini gösterdiğini belirtti.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunması ile renklenen program Büyük Önder Atatürk’ün Kırşehirli Gençlerin Anı Defterine yazdığı metnin okunması ile devam etti. Atatürk’e bağlılık yemini okunduktan sonra Atatürk koşusunda dereceye girenlere ödülleri teslim edildi. Program Ahi Evran Üniversitesi Bağbaşı Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek “Atatürk ve Milli Mücadelede Kırşehir” konulu panel ve Belediye Başkanlığınca düzenlenen Türk Büyükleri Parkı’nda gerçekleşecek fener alayı ile devam edecek.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam’ın 24 Aralık Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişini Kutlama Mesajı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 94. yılını kutluyoruz. Erzurum ve Sivas Kongrelerinin ardından, alınan kararların uygulamaya konması amacıyla Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte Ankara’ya hareket eden Heyet-i Temsiliye, Kırşehir’e uğrayarak 21-25 Aralık 1919 tarihleri arasında Kırşehir’de konaklamıştır. Milli mücadele fikrini paylaşmak ve mücadeleye destek sağlamak amacıyla birtakım görüşmelerde bulunan heyet, Kırşehir’de büyük coşku ile karşılanmış ve Kurtuluş Savaşı’nda halka moral kaynağı olmuştur.

Kırşehir’in de bir durak olduğu bağımsızlık yolunda verilen zorlu mücadelenin ardından büyük fedakârlıkla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bugün dimdik ayakta durmakta ve birçok alandaki başarılarıyla dünyada adından söz ettirmektedir. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli bir yol gösterici olan Ulu Önder’e şükran borcumuz büyüktür. Bizlere bıraktığı bu değerli emaneti yaşatıp koruyarak sahip çıkarken Kırşehirliler olarak her yıl 24 Aralık’ı Ulu Önder’e minnet ve şükran nişanesi olarak kutluyoruz. Bu anlamlı gün vesilesiyle Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını sevgi ve saygı ile anıyoruz.

Kaynak: kirsehir.bel.tr, kirsehir.gov.tr, ahievran.edu.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir