Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kırşehir Ahilik Külliyesi Projesi’ne TOBB, TESK ve TESKOMB’dan 12 milyon TL’lik bir destek sağlandığını belirterek, “Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin öğrencilerinin uluslararası bir etkinliğe dönüştüre biliriz” dedi.
kirsehire_ahi_evran_kulliyesi_yapiliyor_h106062  Kırşehir Ahilik Külliyesi Projesi’ne desteğe bir yenisi daha eklendi. Daha önce TOBB tarafından destek verilen projeye şimdi de TESK ve TESKOMB’da destek verdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı törenle Kırşehir Ahilik Külliyesi Destek Protokolü imzalandı. İmza töreninde, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkanı Kadir Akgül’de hazır bulundu.
İmza töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anadolu topraklarının zengin olduğunu kaydetti. Anadolu topraklarının medeniyetin bulunduğu topraklar olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, Anadolu topraklarında hep iz bırakanların görüldüğünün altını çizdi. Esnaf ve sanatkarlar itibariyle iz bırakanların başında Ahi Evran-i Veli Hazretlerinin geldiğini belirten Bakan Yazıcı, Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin Hoca Ahmed Yesevi’nin öğrencisi olduğunu kaydetti.
Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin Hoca Ahmed Yesevi’den öğrendiklerini Kırşehir’de pratiğe dönüştürdüğünü ifade eden Bakan Yazıcı, Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin yaşam tarzının ve ilminin bu zamanın şartların taşınmada başarısız olunduğunun altını çizdi. Hazırlanan projeyle insanların ders alması gerektiği uygulamalarla dolu bir sürecin bugüne taşınacağını dile getiren Bakan Yılmaz, “Toplumların temelinde geçmiş önemlidir. Bugünün de yarından geçmişi olacak. Bugün katkı vereceğiz ve gelecek kuşaklar bundan faydalanacak. Bu proje benim heyecan duyduğum ve gerçekten buna katkı verenlere minnetle saygı duyduğum bir projedir” şeklinde konuştu.
Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerinin belli bir ölçüde de olsa uluslararası düzeyde etkinlik sağlayacak bir ortama dönüştürdüklerini aktaran Bakan Yazıcı, “Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin öğretisini ve pratiğini de aynı tarzda uluslararası bir etkinliğe dönüştüre biliriz. Bunun için önce bir mekan gerekli. Mekan bir tasarımı yoktu. Ben iki yıldır bakan olarak görev yapıyorum. İki sene önce stadyumda yapılan etkinliğin meydanda yapılmasını istedim. Geçen sene meydanda yapıldı ve gayet güzel oldu. Şimdi bu proje hayat buldu ve daha güzel kutlanacak” dedi.
TOBB’dan 7 milyon TL, TESKOMB’dan 3 milyon TL ve TESK’den 2 milyon TL ile birlikte bu külliyenin yapımıyla alaka 12 milyon TL’lik bir destek sağlandığını sözlerine ekleyen Bakan Yazıcı, belediyenin ve özel idarenin de katkılarıyla projenin tamamlanacağını söyledi.
Törende yaptığı konuşma ile Ahilik Külliyesi Projesi hakkında bilgiler veren Kırşehir Belediye Başkanı Bahçeci, Ahilik Külliyesi’nin Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacağını ifade etti. Projenin Ahi Evran ismine yakışır Ahilik felsefesinin 12 ay yaşana bilecek bir külliye olacağını kaydeden Bahçeci, proje üzerinde yapılacak çalışmaları anlattı. Projenin asıl amacının Ahilik felsefesinin 12 ay yaşanabilir bir felsefe haline getirmek olduğunu aktaran Bahçeci, projenin belli bölümlerinde Osmanlı ve Selçuklu esintilerinin yer alacağını vurguladı.
Bahçeci, “Projenin tamamı kesme taştan yapılıyor. Kırşehir traverteninden yapılıyor ve bu çok önemli. Bölgenin taşı kullanılıyor. Ecdadımızda yaptıkları tüm eserlerde o bölgesinin taşını kullanmış ve inşallah burası iki katlı binalardan oluşacak. Genel itibariyle tek katlı binalar şeklinde oluşacak. Ahiliğin temsil edildiği en iyi alan olacak” diye konuştu.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise yaptığı konuşmada, hayırlı bir imzayı atacaklarını ifade etti. Çok önemli bir protokolün imzalandığını ancak kendilerinin işin ev sahibi olduğunu dile getirdi. Esnaf ve sanatkarların 800 yıllık bir geçmişi olan köklü bir mekanizma olduğunu dile getiren Palandöken, Ahiliğin güzel bir proje ile tekrar ayağa kaldırılacağını söyledi.
Ahilik kültür ve geleneğinin yaşatılması dolayısıyla verdiği katkılardan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı ve Kırşehir Belediye Başkanı Bahçeci’ye teşekkür eden Palandöken, “TOBB Başkanımız maddi destek vererek bu külliyenin yapılmasına en büyük katkıyı verdi. Tabiki bu külliye bu paralarla yapılır mı tartışması belki bizi ileride daha büyük katkılar koymak suretiyle bunu mutlak ve mutlak Ahi Evran Külliyesi’ne yakışır bir şekilde geliştireceğiz” dedi.
Bakan Yazıcı’nın büyük emek verdiğini dile getiren Palandöken, devlet erkanının Ahilik Haftalarında düzenlenen törenlere büyük bir önem verdiğini vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TESKOMB Genel Başkanı Kadir Akgül projeye destek veren imzayı attı.
[color-box]- AHİLİK KÜLLİYESİ PROJESİNE TESK VE TESKOMB’DAN DESTEK
– GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI:
– “BU PROJE BENİM HEYECAN DUYDUĞUM BİR PROJEDİR VE DESTEK VERENLERE SAYGI DUDUYORUM”
– “TOBB’DAN 7 MİLYON TL, TESKOMB’DAN 3 MİLYON TL VE TESK’DEN 2 MİLYON TL İLE BİRLİKTE BU KÜLLİYENİN YAPIMIYLA ALAKA 12 MİLYON TL’LİK BİR DESTEK SAĞLANDI”
– “AHİ EVRAN-I VELİ HAZRETLERİNİN ÖĞRETİLERİNİ ULUSLARARASI BİR ETKİNLİĞE DÖNÜŞTÜRE BİLİRİZ”
– KIRŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YAŞAR BAHÇECİ:
– “AHLİK KÜLLİYESİ CUMHURİYET TARİHİNİN İLK KÜLLİYESİ OLACAK”
– TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN:
– “AHİLİĞİ GÜZEL BİR PROJEYLE TEKRAR HAYATA GEÇİRECEĞİZ”[/color-box]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir