Tarım ve Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda Ceviz Üreticilerine, kaolin kullanımının faydaları anlatıldı.
ceviz  Dadaloğlu Salonunda düzenlenen toplantıda, ceviz üreticilerine güneş yanığı ve hastalıklara karşı kaolin kullanımın özendirilmesi amaçlanırken Ziraat Mühendisi Behsat Bulanık “Kaolin ne bir ilaç ne de bir gübredir. Kaolin beyaz toz şeklinde bir topraktır. Kaolin uygulamasıyla cevizler ince bir örtü ile kaplanır ve koruma altına alınır” dedi.
Kaman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Behsat Bulanık tarafından verilen Kaolin Uygulaması konulu seminerine Belediye Başkanı Erhan Talu, Kırşehir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü ve Kaman cevizi için büyük uğraşlar vermiş hemşerimiz Ersin Öğülmüş, Kaman İlçe Müdürü Ömer Sevim ve Ziraat Danışmanları, Ziraat Odası Başkanı Selami Kayhan, Kaman Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Şahin ve üyeleri, Kaman ve Köyleri Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Özkan Köysüren ve üyeleri ile cevizle ilgilenen vatandaşların katıldı. Seminerde kaolin uygulaması ve ilçemiz ceviz yetiştiricilerinin sorunları ele alındı.
Kendisi de ceviz bahçesi sahibi olan Belediye Başkanı Erhan Talu’nun üstünlük alarak, kar amacı gütmeden en uygun fiyata anlaşılan bir fabrikadan belediye olarak nakliyesini karşılayarak Kamanlı ceviz üreticilerine kaolin maddesini temin edeceğini belirtmesi katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılanırken, İl Müdürü Kenan Şahin’in ise Kaman Cevizine ve cevizciliğine verdiği önemi belirtmesi üreticileri sevindirdi.
Ziraat Mühendisi Behsat Bulanık ise seminerde kaolinle ilgili, “Kaolin ne bir ilaç ne de bir gübredir. Kaolin beyaz toz şeklinde bir topraktır. Kaolin uygulaması ince örtü kaplama teknolojisidir. Özellikle güneş yanıklığı hasarları ve sıcaklık stresi bozukluklarına karşı etkilidir. Bitkiyi serin tutarak sıcaklık stresi bozukluklarını önler, fotosentezi arttırarak bitkilerin daha iyi beslenmesini sağlar. Yaprakların daha canlı, güçlü ve düzgün olmasını sağlar. Meyve ve sebzelerde daha iyi renk ve düzgün şekil oluşturur. Kovucu etkisiyle zararlı haşere saldırılarına barikat oluşturur. Hidrofobik özelliği sayesinde geç ilkbahar ve erken sonbahar donlarına karşı koruma sağlar. Kaolin, Avrupa’da etkili bir şekilde ceviz tarımında kullanılmaktadır. İlçemiz ceviz yetiştiriciliğinde de göz ardı edilmemesi gereklidir. Bölgemiz yaz ayları çok sıcak geçtiğinden ceviz ve bazı meyve türlerinde ciddi güneş yanıklığı hasarları oluşmaktadır. Kaolin kimyasal bir madde olmadığı için insan sağlığı açısından toksik etki oluşturmaz. Doğa için çevrecidir. Bu nedenlerle yüksek sıcaklıklarının başlamakta olduğu Haziran ayı içerisinde kullanılması önerilmektedir” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir