Kırşehir’de yirmi yıldır pastahane işleten Mahmut Topal, Kırşehir yöresine özgü yeni bir tatlı türü üreterek tanıttı.
ahi-ezmesi  Kırşehir’de Merhum Neşet Ertaş’ın vefatının ardından gelen misafirlere Kırşehir’e özgü bir şeyler ikram edememenin üzüntüsünü duyduğunu belirten Topal, “Yaklaşık beş aydır bu tatlı üzerinde ustalarımız çalışıyor, katkı maddesi olmayan Kırşehir’e özgü bir ezme yaptık” dedi.
Tatlının yapılışını anlatan yirmi yıllık tatlı ustası Murat Çiritçi, herhangi bir katkı maddesi olmadan hazırlanan ezmenin bir ilk olacağını söyledi. Çirci, “Kurumuş inciri temizledikten sonra küçük parçalara ayrılacak şekilde doğruyoruz. Sonra Kaman Cevizini merdane ile eziyoruz. Bunlara Hindistan cevizini pudra şekerini ve yumurta akını katarak fırına veriyoruz. Fırında 165 derecede on dakika pişiriyoruz. İçindeki her şey doğal, içinde yağ yok, koruyucu bir madde yok” şeklinde konuştu.
Ürettikleri ahi ezmesinin çeşitlerini de yaptıklarını söyleyen Mahmut Topal, bunların Hindistan cevizli, fındıklı, fıstıklı ve susamlı olduğunu belirterek seri üretimle Kırşehir dışında da ezmenin yayılacağına inandığını anlatarak inşallah kısa zamanda ürettikleri tatlının patentini de alacaklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir