Bursa’da Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ULUTEK) çalışmalarını yürüten makine mühendisi Kemal Furkan Sökmen tarafından elektrikli araçlar için su soğutmalı akü geliştirildi.
aku  Genç girişimci Kemal Furkan Sökmen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Tekno Girişim Desteği kapsamında kabul edilen projesini, ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Agah Uğuz ve ULUTEK Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Uysal ile birlikte tanıttı. Projenin, teknoloji anlamında dünyada yeni gelişen elektrikli araç sektörünün en can alıcı ürünü olan akü sistemini su soğutmalı bir modül haline getirdiğini belirten Sökmen, “Bu akü modülü, farklı akü bileşenlerine sahip, farklı yakıt hücresi modellerine uygulanabilir hale getirmektedir” dedi.
Projeye 2002 yılında, elektrikli araçların geleceğin sektörü olacağını hissederek start verdiklerini ve proje kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvurduklarını ifade eden Sökmen, “Su Soğutmalı Akü Modülü’nün prototipini haziran ayında çalışır halde teslim edeceğiz.Üzerindeki kontrol pimlerini yerleştirdik. Bir elektrik mühendisi ve iki makine mühendisi ile durmadan çalışıyoruz. Şimdilik yapamadığımız Lityum Polimer bataryanın tahsisini yurt dışından yapıyoruz” şeklinde konuştu.
ULUTEK’in projeyi geliştirme aşamasında büyük katkısı olduğunu ifade eden Sökmen, “ULUTEK’in, akademisyenlere, danışmanlara yakın olması proje geliştirirken bizlere avantaj sağladı. Ayrıca bu hizmetleri kira bedeli almadan sağladıkları için ULUTEK’e teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
ULUTEK Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Müh. Mustafa Uysal ise, “Türkiye’de girişimcilik önemli bir konu ve girişimciliği teşvik etmek için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmaları var. Furkan Sökmen, projelerini yürütebilmek adına ULUTEK’ten yer istedi. Biz de çalışmalarına yardımcı olabilmek adına destek sağladık. Bu tür girişimcilerin ULUTEK’te yer alması bizim açımızdan daha da anlamlı, zira TÜBİTAK’ın sürüklediği Yerli otomobil projesinin geliştirme merkezinin Bursa’da olması, TÜBİTAK Başkanı tarafından da dile getirilmişti, biz de bu tür teknolojileri geliştiren firmaları öncelikli olarak destekliyoruz” şeklinde görüş bildirdi.
ULUTEK’in Kemal Furkan Sökmen gibi genç girişimcilere her zaman destek olduğunu belirten ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Agah Uğuz ise, teknokentte genç girişimcilere çalışabilecekleri uygun ortamları hazırladıklarını anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir