Üniversitemiz Dağcılık Topluluğu tarafından 19 Aralık 2013 tarihinde “Türkiye’de Spor Yönetimi ve Spor Organizasyonları” konulu bir panel düzenlendi. Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Uluslararası Organizasyonlar Daire Başkanı Hayrullah Ozan Çetiner ile Avrupa ve Dünya Şampiyonu Taekwondocu Hamide Bıçkın Çetiner katıldı.

aeu-panelPanelde ilk olarak Hayrullah Ozan Çetiner Spor Genel Müdürlüğünün kuruluşu ve yıllar içindeki gelişiminden kısaca bahsederek farklı spor dalları hakkında öğrencilere bilgiler verdi. “Spor farklı bir alandır ve kendine göre kuralları vardır. Paranız yoksa spor yapamazsınız.” diyen Çetiner, öğrencilerin spor yapabilmesi için Türkiye’deki eğitim sisteminin önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Çetiner şöyle konuştu: “Şimdiye kadar sporcu yetiştirmek için eğitim engeli vardı. Öğrenciler sınavlara çalışmaktan spora zaman ayıramıyorlardı. Bu engel yavaş yavaş kalkıyor çünkü Milli Eğitimde sınav sistemi değiştiği için öğrenci spora yönelebiliyor. 12 ilde eğitim merkezi açıldı. Hem özel hem de devlette spor için verilen burslar artırıldı”.

Konuşmasında Olimpiyatlar üzerine de değerlendirmelerde bulunan Çetiner şunları söyledi: 2020 Olimpiyatları bize değil Tokyo’ya verildi, üzüldük; çünkü güçlü bir ülke böyle organizasyonlarda belli olur. Biz güçlü bir ülkeyiz. Türkiye Akdeniz Olimpiyatlarında 16 ay içinde bunun sınavını verdi. Birçok organizasyon yaptık. Biz ülke olarak rüştümüzü ispat ettik ama bize vermediler. Olimpiyatları alamadıysak olimpiyatlara sporcu yetiştiriyoruz.”

Panelde ayrıca “Eskiden lise bitti iş hazır, üniversite bitti iş hazırdı. Ama şimdi 200 civarında üniversite var.” sözleriyle öğrencilere seslenen Hayrullah Ozan Çetiner “öğrencilik yıllarınızda kendinize yatırım yapın. Bir şey olmak istiyorsanız, bir şeylerden vazgeçin. Sporun yüzlerce alt dalı var. Daha iyisi olsun diye mercek altına alın ihtisaslaşın.” dedi.

Panelde ikinci olarak söz alan Hamide Bıçkın Çetiner, spora nasıl başladığından ve başarılarından bahsederek deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Panel sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Hayrullah Ozan Çetiner son olarak şunları söyledi: Öğrencilerin entelektüel olmaları lazım. Okumaları lazım. Bilginin boyun eğdiremediği hiçbir şey yoktur. Yaş tecrübe getirir, bilgi boyun eğdirir. Spor uluslararası bir alan. Spor yönetiminde bir değil 20 adım önde olmak için İngilizceyi iyi bilmeniz gerekiyor. Dil bilmeden olmaz. İngilizce global bir dil. Yarın bir yönetici olduğunuzda biriminize farklı mesleklerden kişiler alacaksınız. Bunu yaparken en donanımlı ve işini en iyi yapanı seçmelisiniz. Yöneticilik her şeyi bilmek değildir. En iyi bilenleri bir araya getirmektir” dedi.

 

Kaynak: ahievran.edu.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir