Prof. Dr. Kemal Görmez, Ahi Evran Üniversitesinde kamu yönetimi öğrencilerine konferans verdi.
Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü tarafından Kırşehir’e davet edilen Gazi Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Görmez, “Kamu Yönetimi Reformu, Yönetim Alanında Güncel Gelişmeler, Yeni Yerel Yönetim Mevzuat Düzenlemeleri, Kentleşme ve Kalkınma” isimli bir konferans verdi.
anayasa  Konferansın açılış konuşmasını yapan AEÜ İİBF Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Fırat yeni bir üniversite olduklarını belirterek, “yakın zamanda ilk mezunlarımızı vereceğiz. Öğrencilerimiz burada aldıkları eğitim sonrasında değişik meslek gruplarına dağılacaklar. Kamu yönetimi biraz sanat ve bilimselliktir. Hepinizin iyi birer yönetici olacağınızı umuyorum” dedi.
Konferansa doğru bilinen yanlışları açıklama işe başlayan Kemal Görmez, “Türkiye’nin en büyük handikabı ‘ah ben başbakan olsam şunları yapardım’ demektir. Kimse bilimselliğe ve eğitime önem vermiyor. Bu yüzdende de gelişim göstermemiz gereken alanlarda geriliyoruz. İnsanoğlunun toplumsal hareketi kontrol etmesi için ortaya çıkardığı en mükemmel sistem devlettir. Türkiye’de ele alacak olursak, 100 yıllık bir burjuva göze çarpmaktadır. İktidarların değişmesine rağmen bu burjuva takımı değişmiyor” şekliden konuştu.
Belediyecilik anlayışının da Osmanlının son dönemlerinde Avrupa’dan direk alındığını ve uygunluğunun tartışılmadığını kaydeden Görmez, “Demokratikleşme olarak algılanan belediye başkanlığı seçimlerini 1960’lara doğru düzgün seçemedik. Bu tür sistemlerde reform yapmadan öncelikle anayasanın düzenlenmesi gerekiyor. Şuan yapılmak istenen değişiklikler tartışmaya açılmalı. Öncelikle anayasanın değişesi gerekiyor. Daha sonra ona uygun yerel yönetim planı düzenlemelidir” dedi.
İlk olarak demokratik ve sivil bir anayasa yapılaması gerektiğini savunan Gürbüz, “Ardından seçim yasasının değiştirilmesi ve siyasi partiler yasasının değişmesi gerekiyor. Merkezi devletin sadece adalet, güvenlik, sosyal devlet hizmetleri ve dış ilişkilere müdahale etmesi gerekir. Diğer işlemler yerel yönetimlere bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Konferans sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Görmez’e AEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güray Erener tarafından teşekkür plaketi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. A. Serap Fırat tarafından da çiçek verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir