Kırşehir Adliye Sarayında düzenlenen Çocuk İhmal Ve İstismarı Sempozyumu başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şahin, Toplumumuzda hiçbir ahlaki hastalığın, çocuk istismarı kadar saklı ve korunaklı olmadığını söyleyerek, “Çocuk istismarını konuşmak cesaret ister. İhmal edilen, aşağılanan korkutulan sürekli dayak yiyen, işkence gören çocuktan bahsedeceksiniz. Cinsel tatmin vasıtası olarak kullanılmasından söz edeceksiniz. Bunlar içinde yaşadığımız toplumun kolayca kabul edeceği şeyler değildir. Topluma bu hadiselerin varlığı kabul ettirseniz dahi, çocuğa bunları yapanların çoğu zaman kendi anne ve babası olduğuna çoğuna inandıramayacaksınız. Ayrıca, kendi öz anne ve babasında veya diğer aile bireylerinden çocuğu korumakta kolay bir şey değildir” dedi.
cocuk-sempozyumu  Şahin, Çocuk istismarının ihmal ve duygusal istismar gibi diğer çeşitleri de bulunmasına rağmen, adli kayıtlara, çocuk istismarının daha çok görülen yüzü olan, fiziksel ve cinsel şiddet vakaları yansımakta olduğunu söyledi.
Evde ihmal edilen, sürekli şiddet ve eziyet gören çocuğun, sokağın daha güvenli olduğunu veya sokakta tanıştığı insanların kendisiyle daha çok ilgileneceğini düşünmekte ve kendisini sokağa attığını kaydeden Şahin, “Sokakta korumasız kalan çocuğun ise suç ve suçlularla tanışma ihtimal ve imkanı daha fazla olmaktadır. İstismara uğrayan çocuklar, büyüyüp yetişkin hale geldiklerinde de sorunlarının devam etmesi ihtimali çok yüksektedir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, çocukluğunda istismara uğrayan, şiddet göre kişilerin, önemli bir kısmı yetişkinliklerinde de bu hadiselerin etkisini taşımaktadırlar. Bunlardan bazıları mağdur rolünü tamamen benimseyip şiddete maruz kalmaya ses çıkarmazken, bazıları başkalarına, hatta kendi öz evlatlarına benzer davranışlar göstermektedirler” şeklinde konuştu.
Şahin, “Bütün bunlardan çıkan sonuç, toplumca çocuk istismarını önleyemezsek, sürekli bu problemin yol açtığı arızalarla uğraşmak zorunda kalacağız. Böylece suç ve suçlu ile mücadelede önemli bir faktörü ihmal etmiş olacağız. Özetle, çocukları korumak çocuk istismarını önlemekten geçmektedir. Geleceğin sağlam kuşaklarının yetiştirilmesi, istismarın önlenmesine bağlıdır. Ayrıca, bu mesele suç ile mücadelede kilit bir öneme sahiptir. Bununla beraber istismarın önlenmesi yönünde yapılanlar, zor bir mücadele alanıdır. Çocuk istismarının önlenmesi adına yeni uygulamalar ve alternatif çözüm yollarının geliştirilmesine acil ihtiyaç duyulmaktadır. Bu uygulamaların ilk ayağında, kamu kurum ve kuruluşlar ile birlikte bütün bir toplumda, istismara karşı farkındalık oluşturulması ve birlikte çalışma bilincinin güçlendirilmesi şarttır” dedi.
Sempozyumu da ilk olarak Ahi Evran Üniversitesi Rehberlik ve PDR Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şahin, “Çocukluk Sonrası Dönemi Gelişimi”, Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Ersoy da “Toplumsal Cinsiyetin Kazanılması” konularını anlattı.
Sempozyuma, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, İl Jandarma Alay Komutanı Türker Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Mustafa İncebay, emniyet mensupları, hastane çalışanları, sosyal hizmet uzmanları ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyum 3 Mayıs günü sona erecek.
– ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI SEMPOZYUMU BAŞLADI
– KIRŞEHİR CUMHURİYET BAŞSAVCISI MEHMET ŞAHİN:
– “ÇOCUKLARI KORUMAK ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEMEKTEN GEÇMEKTEDİR”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir